Aantal griepgevallen afgelopen week fors toegenomen

Foto: Pexels: Polina Tankilevitch

Het griepvirus besmet steeds meer mensen in Nederland Per 100.000 inwoners gingen er vorige week 103 naar de huisarts met griepklachten.

Dat laat onderzoeksinstituut Nivel weten. Een week eerder lag dit aantal nog op 66 per 100.000 inwoners. De huidige griepepidemie begon in december, voor kerst. In bijna de helft van de 58 afgenomen monsters werd ook echt een influenzavirus aangetroffen. De overige patiënten droegen andere virussen bij zich.

Het Nivel spreekt dan ook van een epidemie met ‘matige intensiteit’. Dat is zo als werkelijk tussen de 103 en 172 mensen per 100.000 inwoners met griepverschijnselen naar de huisarts gaan. Het werkelijk aantal mensen met griep is onbekend. Dit aantal ligt echter steevast hoger, omdat veel mensen uitzieken zonder naar een huisarts te gaan.

Volgens Nivel was er afgelopen week een ‘opvallende toename bij ouderen van 65 jaar en ouder die met griepachtige klachten bij de huisarts kwamen’.

Minder griep tijdens coronapandemie

Tijdens de coronapandemie ging de griep amper rond in Nederland. Door alle maatregelen kregen ook influenzavirussen weinig kans om zich te verspreiden. Na het loslaten van de maatregelen brak prompt weer een griepepidemie uit en wel in maart 2022. Die kende echter geen grote pieken en was na 13 weken weer voorbij. Dat is een normale duur voor een griepepidemie.

De griep gaat nu meer rond dan tijdens die vorige epidemie. Daarmee is dit het hoogste niveau sinds de korte golf van 2020. Die was na een paar weken alweer voorbij. Dat kwam waarschijnlijk door de invloed van alle coronamaatregelen die toen werden ingesteld.

Minder coronapatiënten in het ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen neemt momenteel snel af. Er liggen op dit moment nog 563 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. In de afgelopen dag zijn er 101 bedden vrijgekomen. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Vorige week woensdag lagen 763 mensen met corona in het ziekenhuis. Dat betekent dat het aantal opgenomen coronapatiënten in een week met 200 is gedaald.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen