Sanquin: 4 op de 5 bloeddonors hebben corona gehad

Foto: Afbeelding van sabin urcelay via Pixabay

Zeker 77 procent van de bloeddonoren hebben inmiddels een coronabesmetting doorgemaakt. Dat meldt Sanquin op basis van nieuwe metingen onder Nederlandse donors.

Onder jonge mensen tussen 18 en 25 jaar is zelfs 90 procent besmet geweest. Van de 70-plussers geldt dat voor 59 procent. Hans Zaaijer is hoofd Bloedoverdraagbare Infecties bij de bloedbank. Volgens hem is de besmettelijke omikron-variant de reden dat zoveel mensen corona hebben gekregen. Ter vergelijking, eind 2021, voor omikron, had één op de vijf bloeddonoren een coronabesmetting doorgemaakt. “Omikron heeft de wereld een handje geholpen. Die variant blijkt besmettelijker, maar ook minder ziekmakend. Zo hebben we op relatief milde wijze ons afweersysteem getraind in de afgelopen zomer,” aldus Zaaijer.

Optimistisch

Zaaijer gaat dan ook optimistisch de winter in. Dankzij boosters en (her)infecties hebben oudere donors hogere hoeveelheden antistoffen tegen corona. “Je mag verwachten dat de komende maanden meer besmettingsmomenten zullen plaatsvinden. Zeker als men samenkomt in warmere en afgesloten ruimtes. Dan helpt het wel als je al antistoffen hebt. We hebben inmiddels gezien dat mensen dan weliswaar nog steeds besmet kunnen worden. Je hebt dan veel minder kans op een ernstig ziektebeeld waarbij je in het ziekenhuis opgenomen moet worden.”

Zaaijer noemt de nieuwe boostercampagne nog altijd nuttig. “Nog zeker 40 procent van de bloeddonors van 70-plus heeft nog geen infectie doorgemaakt. Zij, samen met risicogroepen, hebben baat bij een nieuwe vaccinatie.”

Gezonder dan gemiddeld

Nederlandse bloeddonors zijn niet volledig representatief voor de hele bevolking, meldt Sanquin.”Donoren zijn wat gezonder dan gemiddeld,” vertelt Zaaijer woensdagavond bij tv-programma Atlas. “Aan de andere kant, als donors voorzichtiger leven, dan is het werkelijke aantal infecties waarschijnlijk nog hoger dan 4 op 5.”

Het is het vijfde onderzoek van Sanquin Research naar antistoffen tegen corona. Het onderzoek werd tussen eind augustus en begin september uitgevoerd onder 2000 bloeddonoren in heel Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen