Zelftests zonder coronaklachten vaak niet nauwkeurig

Foto: Afbeelding van Alexandra_Koch via Pixabay

In de periode dat de omikronvariant dominant werd, was de nauwkeurigheid van drie commercieel beschikbare zelftests gering bij mensen zonder klachten.

Ook zonder klachten kun je corona hebben. En dus is het soms handig om een zelftest te doen. Maar van 72 tot 80 procent van de mensen testten niet positief op het coronavirus. En dat terwijl ze wel echt het virus bij zich droegen.

Het was al bekend dat de testen wél betrouwbaar zijn bij mensen die wel corona-achtige klachten hebben.

Onderzoek

Een grote groep Nederlandse onderzoekers heeft onderzoek gedaan bij meer dan 3600 personen zonder klachten. Zij hebben drie verschillende zelfstests gebruikt. Dat waren Acon Labs, MP Biomedicals en Siemens-Healthineers. De studie werd uitgevoerd van 12 januari tot 30 maart van dit jaar. Toen was de omikronvariant al duidelijk dominant.

Op de testlocaties ondergingen de deelnemers eerst een PCS-test om na te gaan of ze besmet waren of niet. Vervolgens ontvingen ze een van de drie zelftests om thuis te gebruiken. Dit moest binnen 3 uur na het bezoek aan de testlocatie. Ze wisten daarbij niet wat de uitslag was van de PCR-test.

Uitkomst

De onderzoekers stellen dat de uitkomst van de studie belangrijk is voor situaties waarin overwogen wordt bij mensen zonder klachten zelftests te gebruiken. Mensen zonder klachten en met negatieve zelftest, wordt geadviseerd nóg een test te doen als ze zich onder de kwetsbare mensen begeven. Dat zou bijvoorbeeld een dag na de eerste test kunnen.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat het nog steeds belangrijk is om de hygiënemaatregelen in acht te houden. Dit is vooral voor het beschermen van kwetsbare groepen. Daarbij gaat om het afstand houden waar mogelijk, goede ventilatie, een mondkapje dragen en hoesten in de elleboog.

Cookieinstellingen