Vinkjesverliezer krijgt melding van CoronaCheck-App

Foto: Sam Fish

Mensen van wie het groene vinkje verloopt, krijgen hierover informatie in de CoronaCheck-app zelf. Die zien ze als ze de app openen, aldus het ministerie van VWS.

Het ministerie raadt mensen aan om regelmatig de app te openen. Zo kunnen ze makkelijk zien of het vervallen van het vinkje in hun geval aan de orde is. Het is niet slim om te wachten tot ze bijvoorbeeld bij een restaurant, een theater of op Schiphol staan.

Wanneer de vinkjes precies gaan vervallen staat nog niet exact vast. De nieuwe regels waarvan het verdwijnen het gevolg is, moeten eerst gepubliceerd worden in de Tijdelijke regeling maatregelen Covid-19. Die publicatie is wel aanstaande.

Mededelingen en waarschuwingen

Er worden ook mededelingen en waarschuwingen geplaatst op sites als CoronaCheck.nl en gedeeld via sociale media. Verder wordt er speciaal gecommuniceerd naar bepaalde doelgroepen. Denk aan laaggeletterden, mensen die digitaal niet zo vaardig zijn en ook senioren. Dat gebeurt ook via bibliotheken en corona.steffie.nl. Dat is de site waar informatie over corona, maatregelen en coronapassen op zo eenvoudig mogelijke wijze wordt uitgelegd. Mensen met een papieren bewijs krijgen eveneens speciale aandacht.

Door nieuwe regels gaan om te beginnen naar schatting ruim een half miljoen mensen hun groene vinkje zeer binnenkort kwijtraken. Zij moeten zich dus laten testen als ze naar bijvoorbeeld de kroeg of de bios willen of een vliegreis willen maken. De situatie treft vooral mensen die nog geen boosterprik hebben gehad en van wie de eerste volledige vaccinatie langer dan 270 dagen geleden is. Een groen vinkje op basis van een coronabesmetting blijft straks 180 dagen geldig.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen