In één week 362 besmettingen, vandaag 27 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 16 tot 23 november.

Door Sam Fish

De wekelijkse cijfers zijn weer op recordhoogte vandaag. Sinds vorige week dinsdag zijn er namelijk 153.957 mensen die een positieve testuitslag hebben gekregen. Vorige week waren dat nog 110.558 positieve uitslagen. Dat is dus een behoorlijke stijging in één week tijd.

Ook zijn er erg veel mensen opgenomen in het ziekenhuis. Sinds vorige week dinsdag zijn 1833 mensen het ziekenhuis ingegaan in verband met het coronavirus. Een week eerder waren dat nog 1545 mensen. En er zijn ook weer meer mensen overgeplaatst naar een intensive care-afdeling. Dat gebeurde deze week 289 keer, vergeleken met 229 keer een week daarvoor.

Helaas is er ook weer een stijging te zien in het aantal sterfgevallen dat is gemeld deze week. In één week tijd zijn volgens het RIVM 265 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat waren vorige week ook al 173 mensen.

Testen 

Er zijn wederom meer testen afgenomen deze week. In totaal brachten 629.349 mensen een bezoekje aan een teststraat. Vorig week waren dat 554.588 bezoekjes. En van al deze afgenomen tests is deze week 22,2 procent positief. Vorige week was dat nog 19,6 procent van alles tests.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 1,21 van alle varianten samen. Dat is hetzelfde als vorige week, toen stond het R-getal ook op 1,21. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 121 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 9 tot 23 november. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 537 besmettingen zijn gemeld op het eiland. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers van het RIVM. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken 201 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 362 bij. Dat zou dus uitkomen op 563 besmettingen in twee weken.

23 november

De weekcijfers lopen tot 16 november, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er maar liefst 23.039 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 27 minder dan gisteren. Het wekelijks gemiddelde staat voor vandaag op 21.994 besmettingen per dag.

Op het eiland is gelukkig een daling te zien. In 24 uur tijd zijn er 27 nieuwe besmetting gemeld. Gisteren waren dat er 47, dat zijn er vandaag dus 20 minder vergeleken met gisteren. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag op 50 besmettingen per dag.

Het LCPS meldt dat er vandaag 2540 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen liggen. Dat zijn er 110 meer dan gisteren. Van hen liggen 488 patiënten op een intensive care-afdeling. Dat zijn er 18 meer dan gisteren. Op de reguliere COVID-afdelingen liggen nu 2052 mensen. Dat zijn er 92 meer dan een dag geleden.