In één week 249 besmettingen, vandaag nog 33 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 26 oktober tot 2 november.

Door Sam Fish

Er is helaas weer een stijgende lijn te zien in de cijfers. In totaal kregen 53.979 mensen een positieve testuitslag terug na hun test. Dat gebeurde vorige week nog 38.733 keer. Dat zijn er dus aardig wat meer. Ook zijn er erg veel mensen opgenomen in het ziekenhuis. Sinds vorige week dinsdag zijn 834 mensen het ziekenhuis ingegaan in verband met het coronavirus. Een week eerder waren dat nog 635 mensen. En je kon het al aan de dagelijkse cijfers zien, maar er zijn ook weer meer mensen overgeplaatst naar een intensive care-afdeling. Dat gebeurde deze week 140 keer, vergeleken met 117 keer een week daarvoor.

En ook weer een stijging in het aantal gemelde sterfgevallen. Deze week zijn 102 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Vorige week waren dat 78 overledenen.

Testen 

Er zijn wederom meer testen afgenomen deze week. In totaal brachten 285.254 mensen een bezoekje aan een teststraat. Vorig week waren dat 224.308 bezoekjes. En van al deze afgenomen tests is deze week 16,7 procent positief. Vorige week was dat nog 15,3 procent van alles tests.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 1,20 van alle varianten samen. Dat is ietsjes meer dan vorige week, toen stond het op 1,19. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 120 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 19 oktober tot 2 november. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 423 besmettingen zijn gemeld. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers van het RIVM. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken 181 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 249 bij. Dat zou dus uitkomen op 430 besmettingen in twee weken.

2 november

De weekcijfers lopen tot 2 november, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 7761 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er slechts 17 meer dan gisteren. En daarmee komen we steeds dichter bij het wekelijks landelijk gemiddelde, maar we zitten er nog wel boven. Dat staat vandaag namelijk op 7711 besmettingen per dag. Het LCPS meldt dat er vandaag 1312 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen liggen, dat zijn er 100 meer dan gisteren. Van hen liggen 240 (+4) patiënten op een ic en 1072 (+96) op de reguliere COVID-afdeling.

Op het eiland is precies dezelfde stijging te zien. In 24 uur tijd zijn er maar liefst 33 nieuwe besmetting gemeld. Gisteren waren dat er 16, dat zijn er dus 17 meer vergeleken met gisteren. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag op 34 besmettingen per dag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen