Zou jij de anderhalve meter afstand terug willen?

Foto: Afbeelding van congerdesign via Pixabay

Ruim vier op de tien mensen wil de anderhalve meterregel in de samenleving terug. Dat stelt EenVandaag op basis van een onderzoek onder het eigen opiniepanel.

EenVandaag stelt dat de zorgen over het coronavirus namelijk weer stijgen. 54 Procent van de ondervraagden uit het panel zegt zich zorgen te maken over het virus. Dat is meer dan een maand eerder. Toen zei 41 procent nog bezorgd te zijn. Voor het onderzoek werden begin deze week bijna 21.000 leden van het opiniepanel bevraagd. Het gaat volgens EenVandaag om een representatieve groep mensen. Daarbij wordt gekeken naar onder meer leeftijd, geslacht, opleiding en politieke voorkeur.

Sterke stijging

Dinsdag meldde het RIVM dat het aantal nieuwe coronagevallen afgelopen week met 44 procent is toegenomen ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Volgens het instituut heeft de stijging onder meer te maken met de versoepelingen van de maatregelen van ongeveer drie weken weken geleden.

Zestig procent van de ondervraagden verwacht dat de overheid dit najaar weer nieuwe maatregelen moet nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. 56 Procent zou er begrip voor hebben als dat zou gebeuren. Onder gevaccineerden is dat begrip beduidend hoger dan onder niet-gevaccineerden. Van die laatste groep vindt maar 16 procent het acceptabel als er nieuwe maatregelen zouden komen. Onder mensen die wel zijn gevaccineerd is dat 65 procent.