In één week 18 besmettingen, vandaag 10 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 21 tot 28 september.

Door Sam Fish

Wederom een mooie daling in het aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen week. Tussen 21 en 28 september kregen 11.760 mensen een positieve test uitslag. De week daarvoor waren dat 13.347 besmettingen. Ook het aantal ziekenhuisopnames is gedaald, wat erg goed nieuws is. Deze week weden 213 mensen opgenomen met het coronavirus onder de leden, een week eerder waren dat nog 306 mensen. En in de afgelopen week werden 56 menen overgeplaatst van de reguliere COVID-afdeling naar een intensive care-afdeling, vergeleken met 68 vorige week.

Er is gelukkig ook een daling te zien in het aantal gemelde sterfgevallen. Toch is elke coronadode er nog een te veel. Deze week overleden 34 mensen aan de gevolgen van het virus, vorige week waren dat nog 45 mensen.

Testen 

Wederom een daling in het aantal afgenomen coronatests. Deze week brachten 146.406 mensen een bezoekje aan de teststraat. Vorige week lieten 160.216 zich nog in de neus kriebelen met een wattenstaafje. Dat is dus een aardige daling. En die daling is gelukkig ook te zien in het percentage positieve testen. Van die 160.216 tests was 7,5 procent positief. Vorige week was 8,0 procent van alle tests nog positief.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,90 van alle varianten samen. Dat is minder dan vorige week, toen stond het op 0,91. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 90 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 14 tot 28 september. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 45 besmettingen zijn gemeld. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers die worden doorgegeven. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken al 22 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 18 bij. Dat zou dus betekenen dat er in twee weken tijd 40 besmettingen zijn gemeld op het eiland.

28 september

De weekcijfers lopen tot 28 september, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 1739 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 328 meer dan gisteren. En daarmee zitten we helaas weer boven het wekelijks landelijk gemiddelde. Dat staat vandaag namelijk op 1680 besmettingen per dag. Het LCPS meldt dat er vandaag 475 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen liggen, dat zijn er 9 minder dan gisteren. Van hen liggen 154 patiënten op een ic en 321 op de reguliere COVID-afdeling.

Op het eiland is ook een flinke stijging te zien. In 24 uur tijd zijn er maar liefst 10 nieuwe besmettingen gemeld. Gisteren was dat er slechts één, dat is dus een stijging van 9 besmettingen vergeleken met gisteren. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag op 3 besmettingen per dag.