In één week 22 besmettingen, vandaag nog 4 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 14 tot 21 september.

Door Sam Fish

Er is een mooie daling te zien in het aantal positieve tests deze week. 13.347 mensen kregen namelijk een positieve testuitslag terug, tegenover 15.976 mensen vorige week. Daarnaast is er ook een mooie daling te zien in de ziekenhuisopnames. Deze week zijn 287 coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, vorige week waren dat 374 mensen. En er zijn 66 patiënten overgebracht naar de intensive care. Een week eerder gebeurde dat 80 keer.

Helaas is er wel een stijging te zien in het aantal gemelde sterfgevallen. Tussen 14 en 21 september zijn er 45 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Een week eerder werden er 10 sterfgevallen minder doorgegeven.

Testen 

Voor het eerst in weken is er een daling te zien in het aantal afgenomen tests. Tussen 14 en 21 september zijn er 160.199 coronatests afgenomen in de teststraten. Dat zijn er bijna 10.000 minder dan vorige week, toen brachten namelijk 169.946 mensen een bezoekje aan de teststraat. Het percentage positieve testuitslagen is deze week ook minder. Dat stond vorige week nog op 9 procent. Deze week was 8,0 procent van alle afgenomen tests positief.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,91 van alle varianten samen. Dat is minder dan vorige week, toen stond het op 0,99. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 91 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 7 tot 21 september. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 44 besmettingen zijn gemeld. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers die worden doorgegeven. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken al 31 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 21 bij. Dat zou dus betekenen dat er in twee weken tijd 52 besmettingen zijn gemeld op het eiland.

14 september

De weekcijfers lopen tot 21 september, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 1694 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 324 meer dan gisteren. Het ligt wel nog onder het wekelijks landelijk gemiddelde. Dat ligt vandaag namelijk op 1907 besmettingen per dag. Het LCPS meldt dat er vandaag 578 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen liggen, dat zijn er 13 meer dan gisteren. Van hen liggen 200 patiënten op een ic en 378 op de reguliere COVID-afdeling.

Op het eiland is vandaag geen verandering te zien. In 24 uur tijd zijn er 4 nieuwe besmettingen gemeld. En dat is precies hetzelfde als gisteren, geen verandering dus op dat gebied. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag op 3 besmettingen per dag.