In één week 31 besmettingen, vandaag nog 4 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 7 tot 14 september.

Door Sam Fish

Een mooie daling in het aantal nieuwe besmettingen deze week. Tussen 7 en 14 september kregen 15.976 mensen een positieve coronatest terug. Vorige week waren dat nog 17.890 besmettingen. Ook zijn er minder mensen in het ziekenhuis terecht gekomen. In één week zijn er namelijk 355 mensen opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, vorige week waren dat nog 418 patiënten. En ook zijn er minder mensen overgeplaatst naar een intensive care-afdeling, namelijk 75 vergeleken met 94 vorige week.

Er is ook een kleine daling te zien in het aantal gemelde sterfgevallen. Deze week zijn er 35 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Vorige week waren dat nog 38 mensen.

Testen 

Wederom een stijging in het aantal afgenomen testen in Nederland. Deze week gingen 169.807 mensen langs een teststraat, vorige week waren dat 155.130 bezoekjes. Het percentage positieve tests is wel afgenomen. Deze week was 9,0 procent van alle testen positief, vorige week nog 10,8 procent.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,99 van alle varianten samen. Dat is iets meer dan vorige week, toen stond het op 0,98. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 99 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 31 augustus tot 14 september. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 58 besmettingen zijn gemeld. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers die worden doorgegeven. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken al 29 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 31 bij. Dat zou dus betekenen dat er in twee weken tijd 60 besmettingen zijn gemeld op het eiland.

14 september

De weekcijfers lopen tot 14 september, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 2041 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 264 meer dan gisteren. Het ligt wel nog onder het wekelijks landelijk gemiddelde. Dat ligt vandaag namelijk op 2282 besmettingen per dag. Het LCPS meldt dat er vandaag 635 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen liggen, dat zijn er 23 minder dan gisteren. Van hen liggen 203 patiënten op een ic en 432 op de reguliere COVID-afdeling.

Op het eiland is ook een kleine stijging te zien. In 24 uur tijd zijn er 4 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is er één meer dan gisteren, toen werden er namelijk 3 besmetting gemeld. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag op 3 besmettingen per dag.