Banken en diensten blokkeren ‘antivax’-organisaties

Foto: Afbeelding van Christian Butzmann via Pixabay

Meerdere banken en betaaldiensten hebben de afgelopen tijd rekeningen geblokkeerd van organisaties die volgens hen nepnieuws verspreiden over corona en vaccinaties.

Het NRC meldt na een rondgang dat zeker 8 invloedrijke internetkanalen in de wacht zijn gezet. Sommigen van hen zijn zelfs al afgesloten van hun rekening of betaaldienst. Onder meer Viruswaarheid, uitgeverij De Blauwe Tijger en evangelist Jaap Dieleman hebben hiermee te maken gehad.

Rabobank en Triodos Bank

Van de banken lijkt Rabobank volgens de krant het verst te gaan in het beleid. “Rabobank faciliteert geen initiatieven die actief complottheorieën en andere bewezen desinformatie verspreiden,” schrijft de bank in een intern bericht. “We richten ons dan vooral op de activisten. De radicalen kunnen al via de Wwft worden aangepakt.” Dat is de wet tegen witwassen en terrorisme.

Rabobank bevestigt aan de krant dergelijke klanten niet meer te accepteren. De bank ziet hun acties als ‘schadelijk’. Triodos Bank weigert volgens het NRC Viruswaarheid als klant. De bank schreef in een e-mail aan de actiegroep dat die “heeft opgeroepen tot confrontaties die haaks staan op onze waarden”. De krant heeft de e-mail in hun bezit.

Mollie Payment, ING en Bunq

Betaaldienst Mollie zegde de samenwerking op met evangelist Jaap Dieleman. De berichten die hij verspreidt passen niet “bij de bedrijfsvoering van Mollie”. “Zo publiceert u berichten over het niet laten vaccineren tegen het coronavirus,” staat in een e-mail van de dienst. Ook deed Mollie het populaire YouTube-kanaal Café Weltschmerz half april in de ban.

De Blauwe Tijger kreeg problemen met de ING Bank. Dat gebeurde volgens NRC nadat de NCTV in een dreigingsanalyse de uitgeverij noemde. Hij omschreef hen als “een doorgeefluik van anti-overheidspropaganda, nepnieuws en complottheorieën”. Bunq zette op zijn beurt de stichting Artsen voor Waarheid aan de kant. Die groep verspreidde in maart een brief onder huisartsen over vermeende risico’s van het vaccineren.