Burgemeesters bespreken nieuwe coronamaatregelen

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn donderdag digitaal bijeen gekomen om het nieuwe maatregelenpakket van de coronacrisis te bespreken.

Het kabinet maakt vrijdag bekend hoe de nieuwste maatregelen eruit gaan zien. Justitieminister Ferd Grapperhaus is ook aangeschoven bij de online vergadering.

De burgemeesters hebben er vorige maand op aangedrongen dat er een vergoeding of compensatie komt voor ‘dorpsfeesten’. Dat zijn lokale of regionale evenementen die door vrijwilligers georganiseerd worden. Ook die konden de afgelopen periode niet doorgaan door de aanscherpingen van het kabinet. Dergelijke feesten vallen niet onder de bestaande garantieregeling. Het kabinet zou dat bekijken.

Toegangstesten voor de horeca

Aan de burgemeesters is beloofd dat het systeem met toegangstesten voor de horeca opnieuw beoordeeld zou worden. Dit zou voor 13 augustus gebeuren. “Als mensen vrij in en uit en heen en weer mogen lopen, kan er ook zonder opzet van alles misgaan. Daar hadden we al voor gewaarschuwd,” zegt Hubert Bruls. Hij is burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het beraad. “Uit diverse uitbraken in de nachthoreca is gebleken dat dat ook gebeurt.”

De burgemeesters van het beraad zijn voorzitter van hun eigen veiligheidsregio. De regio’s moeten zelf de handhaving van de kabinetsbesluiten organiseren. Goeree-Overflakkee valt hierbij onder de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Onze voorzitter is daarmee de burgemeester van Rotterdam: Achmed Aboutaleb.