97 besmettingen in een week, vandaag 9 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 13 tot 20 juli.

Door Sam Fish

Wederom een stijging deze week, maar dat komt niet uit onverwachte hoek. In één week tijd zijn er 69.731 nieuwe besmettingen bijgekomen. Dat waren er een week eerder 51.957. Daarnaast is ook het aantal ziekenhuisopnamen gestegen van 85 naar 205 opnames in een week. Tussen 13 en 20 juli zijn er daarbij ook nog 31mensen overgebracht naar een intensive care-afdeling. Een week eerder waren dat nog 12 overplaatsingen.

Helaas zijn er toch ook weer meer mensen overleden gemeld. Deze week stierven 14 mensen aan de gevolgen van het virus, vorige week waren dat 11 mensen.

Testen 

Voor de tweede week op rij is er een stevige stijging te zien in het aantal afgenomen testen. In een week tijd gingen 462.346 mensen langs een teststraat voor een test. Vorige week brachten 375.049 mensen daar nog een bezoekje aan. Het percentage aan positieve testen is ook gestegen. Deze week was 14,1 procent van alle afgenomen tests positief, een week eerder was dat 13,4 procent.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 1,75 van alle varianten samen. Dat is gelukkig weer een daling vergeleken met vorige week, toen stond het op 2,17. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 175 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 6 tot 20 juli. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 182 besmettingen zijn gemeld. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers die worden doorgegeven. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken al 91 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 97 bij. Dat zou dus betekenen dat er in twee weken tijd 188 besmettingen zijn gemeld op het eiland.

20 juli

De weekcijfers lopen tot 20 juli, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 6823 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 3009 minder dan gisteren. Het ligt onder het wekelijks landelijk gemiddelde. Dat ligt vandaag namelijk op 9962 besmettingen per dag.

Op het eiland is een kleine stijging te zien. In 24 uur tijd zijn er 9 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 6 meer dan gisteren. Dat valt dus reuze mee. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag op 14 besmettingen per dag. Daar zitten we dus netjes onder.