In één week 91 besmettingen, vandaag nog 7 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 7 tot 13 juli.

Door Sam Fish

Een gigantische stijging deze week en die zagen we natuurlijk al van mijlen ver aankomen. In één week tijd zijn er 51.957 nieuwe besmettingen bijgekomen. Dat waren er een week eerder nog 8541. Daarnaast is ook het aantal ziekenhuisopnamen gestegen van 47 naar 60 opnames in een week. Tussen 7 en 13 juli zijn er daarbij ook nog 12 mensen overgebracht naar een intensive care-afdeling. Een week eerder waren dat nog 7 overplaatsingen.

Eén meevaller is wel dat er minder sterfgevallen zijn gemeld. Deze week zijn er 11 coronapatiënten overleden aan de gevolgen van het virus. Een week eerder waren dat 13 mensen.

Testen 

Voor de tweede week op rij is er een stevige stijging te zien in het aantal afgenomen testen. Het is zelfs ruim verdubbeld. In een week tijd gingen 370.997 mensen langs een teststraat voor een test. Vorige week brachten 154.534 mensen daar nog een bezoekje aan. Het percentage aan positieve testen is ook gigantisch gestegen. Deze week was 13,4 procent van alle afgenomen tests positief, een week eerder was dat nog 4,6 procent.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 2,17 van alle varianten samen. Dat is een flinke stijging vergeleken met vorige week, toen stond het op 0,97. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 217 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 30 juni tot 13 juli. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 114 besmettingen zijn gemeld. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers die worden doorgegeven. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken al 26 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 91 bij. Dat zou dus betekenen dat er in twee weken tijd 117 besmettingen zijn gemeld op het eiland.

13 juli

De weekcijfers lopen tot 13 juli, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 7888 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 634 minder dan gisteren. Het ligt nog wel iets boven het wekelijks landelijk gemiddelde Dat ligt vandaag namelijk op 7422 besmettingen per dag.

Op het eiland is een kleine stijging te zien. In 24 uur tijd zijn er 7 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 3 meer dan gisteren. Dat valt dus reuze mee. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag op 13 besmettingen per dag. Daar zitten we dus netjes onder.