In één week slechts 26 besmettingen, vandaag 5 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 30 juni tot 6 juli.

Door Sam Fish

Deze week zijn er 8541 nieuwe besmettingen gemeld. Er was een tijd dat we er blij mee waren dat het onder de 10.000 besmettingen per week zat. Echter is het dit keer een verdubbeling vergeleken met vorige week. Toen werden er in een week tijd namelijk 4208 besmettingen gemeld. Dat gaat dus niet helemaal de goede kant op.

Zo slecht als het gaat met de besmettingen, zo goed gaat het aan de andere kant nog steeds in de ziekenhuizen. Dat is uiteindelijk het belangrijkste, dat de zorg verlicht wordt. Zo zijn er in een week tijd in heel Nederland 47 mensen met corona opgenomen in de ziekenhuizen. Een week eerder waren dat nog 94 nieuwe opnames. Deze week zijn er ook slechts zeven mensen overgeplaatst naar een intensive care-afdeling. Vorige week gebeurde dat 17 keer. Het aantal sterfgevallen is bijna gelijk gebleven. Tussen 30 juni en 6 juli werd 13 keer gemeld dat er iemand is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Een week eerder gebeurde dat 15 keer.

Testen 

Er is voor het eerst in tijden weer meer getest dan een week ervoor. Deze week zijn er 154.104 testen afgenomen in de coronateststraten, een week eerder waren dat 125.904 testen. Daarbij is ook het percentage aan positieve testuitslagen gestegen. Vorige week was 3,1 procent van alle afgenomen testen nog positief. Deze week gaat het om 4,5 procent.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,97 van alle varianten samen. Dat is een flinke stijging vergeleken met vorige week, toen stond het op 0,76. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 97 anderen besmetten met het coronavirus. Het R-getal is de afgelopen week dus wederom mooi gedaald!

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 23 juni tot 6 juli. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 80 besmettingen zijn gemeld. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers die worden doorgegeven. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken al 59 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 26 bij. Dat zou dus betekenen dat er in twee weken tijd 85 besmettingen zijn gemeld op het eiland.

6 juli

De weekcijfers lopen tot 6 juli, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 2253 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 708 meer dan gisteren. Het ligt ook ruim boven het wekelijks landelijk gemiddelde Dat ligt vandaag namelijk op 1220 besmettingen per dag.

Op het eiland is ook een stijging te zien, maar dat kan ook bijna niet anders. Gisteren werd er geen enkele besmetting gemeld op het eiland, vandaag zijn dat 5 nieuwe besmettingen. Dat is dus een aardige stijging en het zit net boven het wekelijks gemiddelde. Dat staat voor Goeree-Overflakkee voor vandaag op 3 besmettingen per dag.