Quarantaineplicht vervalt voor volledig gevaccineerden

Foto: Afbeelding van AnnaliseArt via Pixabay

Mensen die volledig gevaccineerd zijn hoeven vanaf donderdag 8 juli niet meer in quarantaine na contact met iemand die besmet is geraakt. Ook niet bij een besmetting binnen het gezin.

De GGD GHOR laat weten dat dit twee weken na de laatste prik in gaat. Ben je dus wel twee keer gevaccineerd, maar is je vorige prik vorige week pas gezet, dan moet je nog wel in quarantaine. Pas na twee weken heb je namelijk voldoende bescherming opgebouwd.

Nieuwe regels

Quarantaine was tot nu toe verplicht bij nauw contact met iemand die positief is getest. Voor volledig gevaccineerden golden dezelfde regels als voor mensen die (nog) niet (volledig) gevaccineerd zijn. Daar komt dus vanaf donderdag 8 juli verandering in.

Er zijn nog twee groepen voor wie deze nieuwe regels gaan gelden. Dat zijn de mensen die minder dag 6 maanden geleden corona hebben gehad. Maar ook mensen die ooit corona hebben gehad én al één keer zijn gevaccineerd. Voor deze groepen vervalt de quarantaineplicht als iemand dichtbij positief is getest.

Bron- en contactonderzoek

De GGD laat wel weten het bron- en contactonderzoek uit te blijven voeren. “Iedereen die positief getest wordt, krijgt zo’n onderzoek,” benadrukt een woordvoerster.