In één week 59 besmettingen, vandaag nog 6 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 23 tot 29 juni juni.

Door Sam Fish

Deze week zijn er 4208 nieuwe besmettingen gemeld, vorige week waren dat er in één week nog 5714. Dat is dus weer netjes gedaald. Ook in het ziekenhuis is een mooie daling te zien in de toestroom van nieuwe patiënten. Zo zijn er tussen 23 en 29 juni 82 nieuwe coronapatiënten opgenomen, een week eerder ging het nog om 170 patiënten. In deze week zijn er 17 patiënten overgeplaatst naar een Intensive Care-afdeling, dat gebeurde vorige week nog 33 keer.

Helaas zijn er ook deze week weer mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Wel is ook hier een kleine daling te zien in de cijfers. Deze week zijn er 15 coronapatiënten overleden gemeld, een week eerder kwamen nog 17 mensen te overlijden.

Testen 

Er zijn wederom minder testen afgenomen deze week. Deze daling is overigens al een aantal weken te zien, dus dat is niets nieuws. Tussen 23 en 29 juni lieten 125.887 mensen zich testen bij een officiële teststraat. Een week eerder brachten nog 133.342 mensen een bezoek aan een teststraat. Natuurlijk worden er ook steeds meer zelftests verkocht en die komen niet bij de officiële cijfers terecht. Ook het percentage aan positieve tests is gedaald. Van alle tests die deze week zijn afgenomen en waarvan de uitslag bekend is, was 3,1 procent positief. Vorige week ging het nog om 4,3 procent van al die tests.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,76 van alle varianten samen. Dat is een minimale daling vergeleken met vorige week, toen stond het op 0,77. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 76 anderen besmetten met het coronavirus. Het R-getal is de afgelopen week dus wederom mooi gedaald!

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 16 tot 29 juni. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 93 besmettingen zijn gemeld. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers die worden doorgegeven. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken al 38 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 59 bij. Dat zou dus betekenen dat er in twee weken tijd 97 besmettingen zijn gemeld op het eiland.

29 juni

De weekcijfers lopen tot 29 juni, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 552 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 22 minder dan gisteren gisteren. Het ligt ook weer netjes onder het wekelijks landelijk gemiddelde Dat ligt vandaag namelijk op 601 besmettingen per dag.

Op het eiland is gelukkig een daling te zien. Gisteren werden er nog 14 nieuwe besmetting gemeld op het eiland, vandaag zijn dat 6 nieuwe besmettingen. Dat is dus een mooie daling en het zit netjes onder het wekelijks gemiddelde. Dat staat voor Goeree-Overflakkee voor vandaag op 8 besmettingen per dag.