Overheid heeft nog eens extra Moderna-vaccins gekocht

Foto: QPhoto

Nederland koopt nog eens ruim 6 miljoen doses in van het Moderna-vaccin. Samen met de al gekochte BioNTech/Pfizer-vaccins is er nu genoeg voor de vaccinatiecampagne van 2022.

Ook zou er al een mooie voorraad moeten zijn voor de campagne van 2023. Echter is het niet genoeg voor heel 2023. Vaccinaties blijven overigens ook in 2022 en 2023 op vrijwillige basis. Dit maakte minister Hugo de Jonge bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Hoge werkzaamheid

Moderna en Pfizer hebben een hoge werkzaamheid en beschermen goed tegen de bekende virusvarianten. Ze zijn waarschijnlijk relatief snel aan te passen aan nieuwe varianten. Daarom zijn zij aangewezen om klaar te liggen voor de nog te ontwerpen vaccinatiestrategie voor 2022 en 2023.

Of dan een deel of de gehele bevolking wordt gevaccineerd wordt bepaald na advies van de Gezondheidsraad. Zij komen in het begin van het najaar met hun advies. Het kabinet kiest er toch voor om nu al in te kopen voor de hele bevolking ouder dan 12 jaar. Mocht het dan toch noodzakelijk zijn, dan kan iedereen gevaccineerd worden.

Kiezen voor zekerheid

“We kiezen voor zekerheid,” zegt minister De Jonge. “We bereiden ons voor om alle mogelijke scenario’s van de vaccinatiecampagne te kunnen uitvoeren. Dat doen we met betrouwbare vaccins van betrouwbare leveranciers met hun productie zo veel mogelijk in de EU. Met deze nieuwe aankoop nemen we een belangrijke stap in de vaccinatiebehoefte van 2022. Ook een deel van 2023 is hiermee gedekt, maar nog niet volledig.”

Onder de lopende overeenkomsten met Moderna ontvangt het land dit jaar nog ruim 12 miljoen doses. Ongeveer driekwart wordt gebruikt voor de nog lopende campagne. Drie miljoen doses worden doorgeschoven naar 2022. Het is gezien de beperkte houdbaarheid van de vaccins niet mogelijk om alle nog te ontvangen doses door te schuiven naar volgend jaar. Het deel dat in 2022 niet kan worden gebruikt, wordt gedoneerd aan landen die het hard nodig hebben.