In één week 38 besmettingen, vandaag nog 7 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 16 tot 22 juni juni.

Door Sam Fish

Tussen deze data zijn er ‘slechts’ 5714 nieuwe besmettingen bijgekomen. Zeker vergeleken met de afgelopen maanden is dit een erg mooi getal. Er waren tenslotte dagen dat het dubbele hiervan er in 24 uur bij was gekomen voor heel het land. Het zijn er ook weer minder dan vorige week, toen werden er in één week tijd 8981 besmettingen gemeld.

Deze week zijn er 160 coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Zij waren te ziek om thuis te blijven. Vorige week waren dat 247 mensen. In één week tijd zijn er ook 32 patiënten overgeplaatst naar een intensive care-afdeling. Een week eerder gebeurde dit 43 keer. En helaas zijn er ook weer mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Deze week gaat het om 17 sterfgevallen, vorige week waren dat er 21.

Testen 

Er zijn wederom minder testen afgenomen deze week. Deze daling is overigens al een aantal weken te zien, dus dat is niets nieuws. Tussen 16 en 22 juni lieten 133.336 mensen zich testen bij een officiële teststraat. Een week eerder brachten nog 164.804 mensen een bezoek aan een teststraat. Natuurlijk worden er ook steeds meer zelftests verkocht en die komen niet bij de officiële cijfers terecht. Ook het percentage aan positieve tests is gedaald. Van alle tests die deze week zijn afgenomen en waarvan de uitslag bekend is, was 4,3 procent positief. Vorige week ging het nog om 5,2 procent van al die tests.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,77 van alle varianten samen. Dat is een minimale daling vergeleken met vorige week, toen stond het op 0,78. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 77 anderen besmetten met het coronavirus. Het R-getal is de afgelopen week dus wederom mooi gedaald!

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 9 tot 22 juni. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 91 besmettingen zijn gemeld. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers die worden doorgegeven. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken al 49 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 38 bij. Dat zou dus betekenen dat er in twee weken tijd 87 besmettingen zijn gemeld op het eiland.

22 juni

De weekcijfers lopen tot 22 juni, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 724 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er toch weer 139 meer dan gisteren, maar het ligt nog steeds netjes onder het wekelijks gemiddelde. Dat ligt vandaag namelijk op 816 besmettingen per dag.

Op het eiland is ook een kleine stijging te zien. Gisteren werd er 1 nieuwe besmetting gemeld op het eiland en vandaag zijn dat toch weer 7 nieuwe besmettingen. Dat zit helaas net boven het wekelijks gemiddelde. Dat staat voor vandaag namelijk op 5 besmettingen per dag.