Slechts één besmetting op Goeree-Overflakkee in 24 uur

Foto: Benzoix

Het RIVM heeft het coronadashboard van de Rijksoverheid aangevuld met de cijfers van zondag 20 juni. Deze cijfers gaan vooral over zaterdag 19 juni.

Door Sam Fish

Voor heel Nederland zijn er tussen zaterdag 10.00 uur en zondag 10.00 uur 735 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 22 meer dan gisteren, maar we zitten nog wel onder het wekelijks gemiddelde. Dat staat voor vandaag op 910 besmettingen per dag. Op Goeree-Overflakkee is in diezelfde 24 uur tijd slechts één nieuwe besmetting gemeld, dat waren er gisteren nog 4. Het wekelijks gemiddelde voor het eiland ligt voor vandaag op 6 besmettingen per dag.

Vanuit zorgorganisatie CuraMare is er helaas nog geen update. Zij publiceren in principe elke vrijdag een nieuwe coronakaart. Deze is afgelopen vrijdag echter niet geplaatst en vandaag ook nog steeds niet. We houden het in de gaten.

OMT komt minder vaak bijeen  

Het Outbreak Management Team (OMT) is de groep mensen die het kabinet adviseert over de coronamaatregelen. Het afgelopen jaar kwamen zij wekelijks bij elkaar om de situatie te bespreken. Dit gaat echter veranderen. Nu het “aanhoudend de goede kant op gaat met het terugdringen van het coronavirus in Nederland” hoeft dat niet meer. Dat schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Hij spreekt zijn waardering uit voor de “cruciale adviserende rol” die het OMT heeft vervuld.

Het team van deskundigen gaat zich nu vooral bezighouden met de lange termijn. Ook bereiden de professionals zich voor op mogelijke tegenvallers en een eventuele opleving van het virus.