Waar moet je op letten als je op vakantie gaat?

Foto: Afbeelding van tookapic via Pixabay

De zomervakantie komt steeds dichterbij en het reizen wordt ook steeds meer mogelijk. Steeds meer landen gaan open. Maar waar moet je op letten?

Steeds meer Europese bestemmingen gaan van code oranje af en krijgen een geel reisadvies. Afgelopen week werd al bekendgemaakt dat Duitsland en Oostenrijk op geel gaan. Dat geldt ok voor Italië, Luxemburg, Polen, Tsjechië en Slowakije.

Dat houdt in dat reizen niet langer wordt afgeraden. Een negatieve testuitslag en quarantaine bij terugkomst naar Nederland is dan ook niet meer nodig. Toch heeft elk land eigen regels waar je je nog gewoon aan moet houden. Want Nederland kan een land wel op geel zetten, maar dat betekent niet dat Nederlanders ook per se welkom zijn in dat land.

Regels verschillen per land

Op 1 juli moet de zogenaamde Green Pass gaan werken. Dit is een Europees certificaat dat bewijst dat je gevaccineerd of getest bent. Het kan ook zijn dat je pas nog bent hersteld van een coronabesmetting. Ook dat komt in de Green Pass te staan. Deze pas zorgt ervoor dat je kunt reizen in het buitenland.

Deze pas staat echter wel los van de lokale regelgeving. Het laat alleen zien wat jouw ‘status’ is als het gaat om het coronavirus. Aan de hand daarvan kan een land bepalen of je nog in quarantaine moet. Of misschien moet je als nog een negatieve testuitslag laten zien. Het is dus erg zinvol om voor vertrek te kijken wat de regels zijn van jouw vakantiebestemming.

Hotel in eigen land

Het moge duidelijk zijn dat we zin hebben om weer op vakantie te gaan. Reisbureaus hebben het druk. Veel mensen hebben al geboekt, of zijn van plan om te gaan boeken. Daarnaast is er ook een groep die nog even wacht met boeken. Er zijn immers nog steeds reisbeperkingen. Anderen wachten totdat ze volledig gevaccineerd zijn.

Veel mensen willen wel weg, maar willen zeker weten dat het veilig is. Dit betekent ook dat er nog volop vakantie wordt gevierd in eigen land. En nu de hotels weer open zijn, kunnen we ook een weekendje weg in eigen land.

Coronapaspoort

Wat de vakantieplannen ook zijn, het coronapaspoort gaat er komen. Hiermee kunnen reizigers straks met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het virus. Ook een negatieve test, of herstel van een besmetting zijn hiermee te zien. Dit kan op papier, maar ook digitaal op je mobiele telefoon of in een app. Bij het scannen van de code wordt er als het ware bepaald of iemand ‘groen’ is.

Vooralsnog is de PCR-test niet gratis. Het parlement wilde dat wel, maar lidstaten, waaronder Nederland, vinden niet dat Brussel bepaalt of een land wel of niet gratis testen geeft. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voorstander van gratis testen. Een PCR-test kan al snel rond de 100 euro kosten. Als je met een gezin op reis gaat, is dat een fors bedrag wat er nog bij komt.

Blijf op de hoogte

Het is dus belangrijk om op de hoogte te blijven van de regels in jouw vakantieland naar keuze. Dit kan via de website wijsopreis.nl van de Rijksoverheid. Ook kun je terecht op de ANWB Reiswijzer. Hier staan de laatste coronaregels per land vermeld.

Zo is voor België Nederland nog steeds rood. Dat betekent dat Nederlanders die langer dan 2 dagen in België verblijven, 10 dagen in zelfquarantaine moeten. Op dag één en dag zeven moeten zij ook nog een coronatest doen. Weet dus waar je naartoe gaat deze zomer.