RIVM meldt 14 nieuwe besmettingen op het eiland

Foto: Afbeelding van Wilfried Pohnke via Pixabay

Het RIVM heeft het coronadashboard aangevuld met de cijfers voor woensdag 9 juni. Er is een aardige stijging te zien.

Door Sam Fish

Die stijging geldt zowel landelijk als voor Goeree-Overflakkee. Voor Nederland zijn er in de afgelopen 24 uur namelijk 1791 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 326 meer dan gisteren het geval was. Wel zit het landelijk nog onder het wekelijks gemiddelde, dat staat voor vandaag op 1942,9 besmettingen per dag.

Voor Goeree-Overflakkee is ook een flinke stijging te zien. In 24 uur tijd zijn er via de GGD 14 nieuwe besmettingen gemeld bij het RIVM. Dat zijn er maar liefst 12 meer dan gisteren. En daarmee zitten we op het eiland ook meteen weer boven het wekelijks gemiddelde, dat staat voor vandaag namelijk op 8,1 besmettingen per dag.

Kinderen vaccineren 

Het gaat goed met het vaccineren in Nederland. Vrijwel elke dag worden er nieuwe leeftijdsgroepen aangekondigd die hun vaccinatieafspraak mogen inplannen. En nu komt de Gezondheidsraad met een nieuw advies. Ze willen namelijk dat ook kinderen vanaf 12 jaar met medisch risico worden gevaccineerd. Het gaat om de groep van 12- tot 17-jarigen die ook elk jaar worden uitgenodigd voor de griepprik. Verder moeten volgens hen ook kinderen met obesitas het vaccin aangeboden krijgen. In uitzonderlijke gevallen mogen behandelend artsen bepalen dat hun patiënt in aanmerking moet komen.

Als kinderen om medische redenen zelf niet gevaccineerd kunnen worden, is het volgens de Gezondheidsraad verstandig om al hun huisgenoten van 12 jaar en ouder wel te vaccineren, dus ook gezonde broers en zussen. Die zogeheten ringvaccinatie geeft indirecte bescherming tegen het virus. De methode kan ook worden toegepast als bijvoorbeeld ouders aan bepaalde aandoeningen lijden die maken dat ze niet gevaccineerd kunnen worden, of dat een vaccin bij hen minder goed werkt.

De Gezondheidsraad komt binnen enkele weken met een advies over de vraag of ook gezonde jongeren van 12 jaar en ouder ingeënt moeten worden tegen het coronavirus.