In één week 91 besmettingen, vandaag nog 2 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 1 tot 8 juni.

Door Sam Fish

Het gaat de goede kant op met de cijfers deze week. In een week tijd zijn er 14.397 nieuwe besmettingen gemeld voor het hele land. Dat zijn er ruim 6000 minder dan een week eerder. Vorige week waren het namelijk nog 20.608 besmettingen in een week. Ook zijn er minder mensen opgenomen in het ziekenhuis, dat gebeurde deze week namelijk 380 keer. Een week eerder werden er nog 560 mensen opgenomen. En op de intensive care-afdelingen zijn ook aanzienlijk minder mensen binnengebracht. Deze week werden 50 patiënten overgeplaatst naar een ic, vorige week gebeurde dat nog met 116 patiënten.

Het aantal mensen dat overleden is gemeld is deze week redelijk gelijk gebleven. Deze week zijn er volgens het RIVM 63 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Vorige week waren dat 69 personen.

Testen 

Wederom een aardige daling in het aantal afgenomen testen. In een week tijd bezochten 195.318 mensen een teststraat, vorige week deden 212.311 mensen dat. Het percentage van het aantal positief geteste mensen is ook gedaald. Vorige week was 9 procent van alle testen positief, deze week is dat 7,2 procent.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,90 van alle varianten samen. Dat is een kleine stijging vergeleken met vorige week, toen stond het op 0,82. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 90 anderen besmetten met het coronavirus. Het R-getal is de afgelopen week dus wederom mooi gedaald!

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 26 mei tot 8 juni. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 91 besmettingen zijn gemeld. En de kaart klopt zowaar een keer met de getallen van de dagelijkse cijfers. In de eerste van deze twee weken werden er 43 besmettingen gemeld in een week en deze week zijn dat er nog eens 48.

8 juni

De weekcijfers lopen tot 8 juni, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 1465 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 25 minder dan gisteren en het ligt nog steeds netjes onder het wekelijks gemiddelde. Dat ligt vandaag namelijk op 2056,7 besmettingen per dag.

Op het eiland is een kleine stijging te zien. Gisteren werden er 2 nieuwe besmettingen gemeld op het eiland en vandaag zijn dat er wederom 2 nieuwe besmettingen. Dat zit weer netjes onder het wekelijks gemiddelde. Dat staat voor vandaag namelijk op 7,6 besmettingen per dag. Volgens het coronadashboard is er echter wel weer iemand overleden aan de gevolgen van het virus.