Coronavaccinatie komt in het gele boekje te staan

Foto: Afbeelding van Wilfried Pohnke via Pixabay

Er was wat onenigheid over of het coronavaccin in het gele boekje gezet zou worden. Maar de kogel is door de kerk, hij komt erin te staan!

Vanaf maandag gaan alle GGD’en het coronavaccin met een stempel in de gele inentingsboekjes zetten. Een gevaccineerde moet hier overigens wel zelf om vragen bij de priklocatie. Veel GGD’en deden het al wel, maar nog niet allemaal.

Er wordt aangeraden om de registratiekaart van de prikken bij het boekje te houden, meldt de GGD op twitter.

Het gele boekje

Het vaccinatieboekje is al jaren in omloop. Het wordt dan ook vooral gebruikt door mensen die veel reizen. Bepaalde landen eisen namelijk prikken om het land in te komen. Dat zijn vaccins voor bepaalde ziekten. De vaccinaties kunnen dan middels dat boekje worden aangetoond.

Corona Check App

Er zijn echter ook genoeg mensen die geen geel boekje hebben. Voor hen is er het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Deze kan in alle EU-lidstaten worden gebruiken. Daarop komt één of meerdere van onderstaande informatie te staan:

  • De recente negatieve testuitslag van een coronatest
  • Een coronavaccinatie en welke precies
  • Melding dat iemand hersteld is van een coronabesmetting

Landen in Europa bepalen zelf welke van deze bewijzen worden geaccepteerd bij binnenkomst in het land en onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld welk type testen geaccepteerd worden en hoe oud ze mogen zijn. Ook andere maatregelen zoals quarantaine bepalen de lidstaten zelf. Waarschijnlijk wordt het DCC in juni dit jaar ingevoerd in Europa.