In één week 43 besmettingen, vandaag nog 7 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 26 mei tot 1 juni.

Door Sam Fish

Wederom een week met prachtige dalingen. Dat was natuurlijk al te zien in de dagelijkse cijfers, maar het wordt pas echt duidelijk als je alles optelt. In een week tijd zijn er 20.608 mensen positief getest op het coronavirus. Een week eerder waren dat er 25.255, dus dat is alweer een stuk minder. En er zijn ook een stuk minder mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn er deze week namelijk 533 (geweest), vorige week werden 940 coronapatiënten opgenomen. Ook gingen er deze week 112 mensen naar een ic-afdeling, vorige week werden 196 mensen overgeplaatst.

Een andere mooie daling is die van het aantal sterfgevallen dat gemeld is deze week. In één week tijd overleden 66 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Vorige week stierven nog 96 mensen aan het virus.

Testen 

Er is deze week wederom minder getest. Dat zal te maken hebben met de zelftesten die verkrijgbaar zijn, die worden namelijk niet geregistreerd. Deze week gingen 212.292 mensen langs de teststraten, vorige week brachten 239.277 mensen daar een bezoekje aan. Het percentage aan positieve testuitslagen is ook gedaald. Dat ging deze week van 10,4 naar 9,0 procent.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,82 van alle varianten samen. Dat is hetzelfde gebleven als vorige week. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 82 anderen besmetten met het coronavirus. Het R-getal is de afgelopen week dus wederom mooi gedaald!

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 19 mei tot 1 juni. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 92 besmettingen zijn gemeld. Echter waren dat er in de eerste week al 84 en komen er volgens de dagelijkse cijfers van de afgelopen week nog eens 43 bij. Dat zouden dus 127 besmettingen zijn in twee weken.

1 juni

De weekcijfers lopen tot 1 juni, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 2530 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 396 meer dan gisteren en het ligt nog steeds netjes onder het wekelijks gemiddelde. Dat ligt vandaag namelijk op 2944 besmettingen per dag.

Op het eiland is een kleine stijging te zien. Gisteren werden er 2 nieuwe besmettingen gemeld op het eiland, vandaag zijn het er 7. Dat zit helaas net boven het wekelijks gemiddelde. Dat staat voor vandaag namelijk op 6,7 besmettingen per dag.