Eerste Kamer stemt voor testwet en quarantaineplicht

Archieffoto van een coronatest
Foto: PR GGD/Gemeente Goeree-Overflakkee

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet die toegangstesten mogelijk maakt. Maar dat is nog niet alles.

Ook de quarantaineplicht voor reizigers uit landen met een zeer hoog risico is erdoor. Het marathondebat over de onderwerpen duurde tot in de nacht. De plannen konden mede dankzij GroenLinks op een meerderheid rekenen.

Hoewel de maatregelen al door de Tweede Kamer zijn, moest het kabinet zich nog inzetten om de senaat te overtuigen. Verschillende partijen, vinden dat vooral de wet voortoegangstesten nog te veel ruimte laat voor interpretatie.

Voorwaarden

GroenLinks bleek onmisbaar om de testwet erdoor te krijgen. De partij stemde in de Tweede Kamer voor en kon die in de Eerste Kamer ook aan een meerderheid helpen. Daar verbond de partij echter wel een aantal voorwaarden aan. Zo moest de testwet losgekoppeld worden van de coronawet. Ze willen dat de maatregelen niet van kracht zijn op plekken waar voldoende afstand gehouden kan worden. En dat geldt ook voor doorstroomlocaties.

Dat betekent dat mensen bijvoorbeeld geen test nodig hebben voor een café of museum.

Testwet

Maar er zijn gebieden waar geen testlocaties in de buurt zijn. GroenLinks vroeg daarom aan minister De Jonge of zelftests kunnen worden toegestaan. Die zijn misschien iets minder betrouwbaar, maar het maakt de kans wel kleiner dat mensen onder een test uit proberen te komen. De partij steunde ook een motie van D66. Daarin werd het kabinet gevraagd harde criteria op te stellen voor wanneer testen überhaupt nodig is. Moties bij de wetten worden pas volgende week in stemming gebracht.

De testwet is bedoeld om bepaalde sectoren eerder of verder te kunnen heropenen. Dit zou dan dus mogelijk zijn als aanwezigen een negatieve coronatest kunnen laten zien. Dit zou vooral voor grotere bijeenkomsten ingezet wordt, volgens het kabinet. Daarbij denkt De Jonge aan bijvoorbeeld festivals.

Quarantaineplicht

De quarantainewet verplicht mensen tien dagen thuis te blijven na een bezoek aan een land met een zeer hoog risico. Als ze na vijf dagennegatief testen, mogen ze weer naar buiten. Als ze niet willen testen, blijft het tien dagen quarantaine. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van 435 euro.

Verschillende partijen vroegen zich af of dit in de praktijk zal werken. Er kan namelijk mogelijk te weinig op gecontroleerd worden. De minister denkt dat men zich vanwege de hoge boete wel aan die plicht houdt.