Veiligheidsregio’s praten over mogelijke versoepelingen

Foto: de volgende tekst gebruiken: Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio hebben dinsdag 25 mei gesproken over mogelijk meer versoepelingen in de coronamaatregelen.

Ze namen tijdens het gesprek de actuele besmettingscijfers door. Daarbij keken ze ook naar hoe het gaat nu er versoepelingen zijn doorgevoerd. Justitieminister Ferd Grapperhaus schoof bij aan bij het Veiligheidsberaad in Utrecht.

De versoepelingen waarover werd gesproken zijn die van stap 3 van het openingsplan. Het volledige overzicht van het stappenplan en de bijbehorende versoepelingen vind je onderaan dit bericht. De data boven de stappen kloppen niet meer, er is al enige vertraging opgelopen de afgelopen tijd.

Duidelijkheid

Waarschijnlijk maakt het kabinet op 1 juni bekend of er meer versoepelingen mogelijk zijn. Het Veiligheidsberaad nam daar dinsdag dus alvast een voorschot op. Deze 25 burgemeesters moeten het beleid handhaven in hun regio’s. Hun wensen en meningen worden daarom nog verwerkt in de voorgenomen maatregelen. De meest recente versoepelingen hebben voor zover bekend geen grote ordeproblemen opgeleverd.

Hubert Bruls is de voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. Hij gaf dinsdagavond nog toelichting op de besproken onderwerpen. Dat deed hij samen met demissionair minister Grapperhaus.

Cafés en restaurants weer open

Grapperhaus pleitte vooral voor het heropenen van cafés en restaurants in stap 3 van het plan. Volgens de officiële plannen zijn die namelijk pas later aan de beurt. Grapperhaus zegt af te willen van het onderscheid tussen de restaurants (droge horeca) en cafés (natte horeca). “Het onderscheid is soms zo moeilijk vast te stellen,” zegt hij. “Bovendien moeten mensen met een kroeg dan nog langer wachten.”

De jusitieminister heeft daarom voorgesteld om de cafés en restaurants toe te voegen aan stap drie. Het kabinet neemt hier vrijdag een besluit over. Dat bepaalt het ook of die derde stap met een paar dagen wordt vervroegd. Als dat zo is, gaan de versoepelingen in het eerste weekend van juni in.

stappenplan coronavrije zomer