In één week 84 besmettingen, vandaag slechts 3 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 19 tot 25 mei.

Door Sam Fish

Er is deze week op bijna alle fronten een prachtige daling te zien. Zo zijn er deze week 25.255 nieuwe besmettingen gemeld bij het RIVM, vorige week waren dat er 10.000 meer, namelijk 35.142. En ook in het ziekenhuis zijn aardig wat minder mensen opgenomen (geweest). Deze week zijn dat namelijk 830 ziekenhuisopnames van coronapatiënten, een week eerder waren dat 1224 mensen die naar het ziekenhuis moesten. Op de ic’s zijn er deze week 186 mensen terechtgekomen tegenover 241 van vorige week.

Het enige onderdeel waar helaas geen daling te zien is, is het aantal gemelde sterfgevallen. Tussen 19 en 25 mei zijn er 96 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Vorige week waren dat er 6 minder.

Testen 

Er is wederom een stuk minder getest. Deze week brachten 239.259 een bezoek aan een teststraat, tussen 12 en 18 mei gingen er nog 272.876 mensen om een coronatest. Echter is wel ook het percentage aan positieve testen gedaald. Deze week waren 10,4 procent van alle afgenomen testen postief, een week eerder ging het nog om 12,2 procent.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,82 van alle varianten samen. Vorige week lag dat gemiddelde R-getal nog op de 0,89. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 82 anderen besmetten met het coronavirus. Het R-getal is de afgelopen week dus wederom mooi gedaald!

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 11 tot 25 mei. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 160 besmettingen zijn gemeld. Echter waren dat er in de eerste week al 145 en komen er volgens de dagelijkse cijfers van de afgelopen week nog eens 84 bij. Dat zouden dus 229 besmettingen zijn in twee weken.

25 mei

De weekcijfers lopen tot 25 mei, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 2531 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat is mooi in lijn met de dalingen van de afgelopen dagen. Het zijn er namelijk 235 minder dan gisteren en het ligt nog steeds netjes onder het wekelijks gemiddelde. Dat ligt vandaag namelijk op 3607,9 besmettingen per dag.

Die daling is ook weer te zien op het eiland, wat heel goed nieuws is. In de afgelopen 24 uur zijn er slechts 3 nieuwe besmettingen gemeld op Goeree-Overflakkee. Dat is alweer de helft van gisteren, toen waren het er namelijk 6. Het wekelijks gemiddelde op het eiland ligt vandaag op 9,4 besmettingen per dag.