PCR-tests voor vakantiegangers gaan in prijs dalen

Foto: Afbeelding van Hermann Kollinger via Pixabay

Voordat je op vakantie gaat is een PCR-test op dit moment nog verplicht. Deze moeten worden afgenomen bij een commerciële testaanbieder. Maar goed nieuws, ze worden goedkoper.

Dat laten drie testbedrijven weten aan het ANP. Doordat steeds meer vakantiegangers een testafspraak inplannen, gaan de kosten per test omlaag.

Vanuit het Europees Parlement kwam de oproep om de PCR-test voor een Europees reiscertificaat gratis te maken. Ook de reisbranche wil dat, maar coronaminister Hugo de Jonge wil daar niet aan toegeven. Hij vindt het onwenselijk dat de belastingbetaler aan iemands vakantie meebetaalt. Hij wil daarnaast ook het verdienmodel van de commerciële testbedrijven beschermen. Bovendien, zei hij maandag dat de PCR-tests in prijs gaan dalen.

Variërende kosten

Nu variëren de kosten van zo’n test bij een commercieel bedrijf tussen de 140 en 89 euro. Commerciële aanbieders maken de meeste kosten bij de laboratoria waar de monsters worden getest. Maar ze zijn ook geld kwijt aan de testafname, het vervoer van de tests en de marketing. Bijna al die kosten worden lager bij een groter aantal afgenomen tests. Dat zegt directeur Abdelali El Bouzaidi van CoronaPCRtesten, dat 15 testlocaties heeft. “Toen ik in december begon, kostten onze test 125 euro. Nu zitten we op 98 euro en dat gaat naar verwachting nog verder omlaag. Dat komt doordat steeds meer vakantiegangers een afspraak maken.”

Bij de 75 locaties van Spoedtest.nl kost een coronatest 89 euro. Directeur Rasmus Emmelkamp verwacht dat die prijs nog kan zakken naar 50 euro per test. Dat komt volgens hem onder andere door de toenemende vraag. De PCR-tests op de enige locatie van Travel Clinics kosten nu 135 euro per stuk. Ook zij verwachten een prijsverlaging, “maar daar zit een ondergrens aan. Sommige kosten moeten nu eenmaal gemaakt worden.” Ze hebben het dan vooral over de kosten voor het personeel en de laboratoria.