Met een gratis zelftest terug naar college

Foto: Afbeelding van Alexandra_Koch via Pixabay

Met een gratis zelftest terug de collegezalen in? Vanaf vandaag kan dat! De overheid is een campagne gestart om de bijbehorende website onder de aandacht te brengen.

Via de website kunnen studenten en medewerkers in het hoger onderwijs terecht voor een gratis zelftest. Binnen een paar minuten is het geregeld. Sinds 26 april kunnen studenten weer één dag per week fysiek onderwijs volgen op een universiteit of hoge school. Met deze testen zou dat voortaan weer elke dag moeten kunnen.

Snelle opsporing besmettingen

Door iedere student en medewerker te voorzien van gratis zelftesten kunnen besmettingen snel worden opgespoord. Minister Van Engelshoven roept studenten daarom op om er zoveel mogelijk gebruik van te maken. “Studenten hebben zelf vaak minder of geenlast van besmettingen. Echter kunnen zij deze wel overdragen op anderen,” zegt de minister. “De inzet van deze preventieve zelftesten kan ertoe leiden dat een besmetting eerder wordt gesignaleerd. Zo kan een verdere verspreiding van het virus sneller worden tegengehouden. Op deze manier kunnen studenten onderdeel zijn van de oplossing. Er kan mogelijk sneller meer perspectief worden geboden voor het onderwijs.”

Advies

Het advies is om elke week een gratis zelftest af te nemen. Dit moet gebeuren voordat je onderwijs volgt of lesgeeft op locatie. Het gebruik van een zelftest is altijd vrijwillig, er hoeft ook geen negatieve testuitslag getoond te worden. Het gaat er puur om dat je zelf de regie hebt om thuis te blijven bij een positieve uitslag.

Naast het inzetten van de gratis testen blijven de algemene geldende maatregelen van kracht. Anderhalve meter afstand ten alle tijden en bij klachten blijf je thuis.

Eigen verspreiding

Een aantal hogescholen en universiteiten verspreidt zelf de testen onder de studenten en medewerkers. Deze instellingen zullen hun studenten en medewerkers informeren over hoe zij hieraan kunnen komen.