Vaccinatiebewijs mogelijk voor de zomer geregeld

Foto: Sam Fish

Het kabinet gaat zich buigen over de mogelijke invoering van een vaccinatiebewijs. Het besluit hierover wordt begin juni genomen.

De Tweede Kamer heeft na dat besluit drie weken de tijd om zich erin te verdiepen. Met het bewijs zouden mensen straks weer gewoon kunnen reizen, schrijft zorgminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Wat hem betreft kan Nederland dan nog voor de zomervakantie inhaken op de Europese verordening rondom het vaccinatiebewijs. Brussel streeft ernaar die verordening op 21 juni van kracht te laten worden.

Vaccinatiebewijs

De Europese lidstaten hebben daarna zes weken de tijd om de verordening door te voeren. DE Jonge wil de vaart erin. “Gezien het begin van de zomervakanties, vrij snel na 21 juni, is er geen tijd te verliezen. Zodra het medisch en technisch verantwoord is gaan we van start.” De Tweede Kamer heeft De Jonge al verzocht om niet te wachten tot de zomer met de invoering.

Met een vaccinatiebewijs kunnen mensen straks ook evenementen in Nederland bezoeken. Met zo’n bewijs hoef je je dan niet meer te laten testen. Ook zouden mensen niet meer in quarantaine hoeven als ze uit een land met hoog coronarisico terugkomen.