154 besmettingen in een week, vandaag nog 31 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 27 april tot 4 mei.

Door Sam Fish 

Van 27 april tot 4 mei zijn er 52.087 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er zo’n 3000 minder dan een week eerder. Dit komt waarschijnlijk mede door de storing van afgelopen week. Er zijn deze week ook 1633 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, een week eerder waren dat er nog 1774. Daar is dus een mooie daling te zien. Het aantal mensen dat op een ic terecht is gekomen is vrijwel gelijk aan de week ervoor. Deze week zijn er namelijk 377 mensen overgebracht naar de intensive care, een week eerder waren dat er 379.

Helaas zijn er ook weer mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het zijn er bijna net zoveel als vorige week. Tussen 27 april en 4 mei werden 128 sterfgevallen doorgegeven, een week eerder overleden er 129 mensen aan de gevolgen van het virus.

Testen 

Er zijn minder mensen positief getest en er zijn ook minder tests afgenomen deze week. Maar daarentegen is het percentage positieve testen wel gestegen. In totaal zijn er deze week 409.557 mensen langs de teststraat gegaan, een week eerder waren dat 487.361 bezoekjes. Van die testen was 11,7 procent positief, tegenover 10,6 procent vorige week.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,94 van alle varianten samen. Vorige week lag dat gemiddelde R-getal nog op de 1,05. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 94 anderen besmetten met het coronavirus. Het R-getal is de afgelopen week dus mooi gedaald. Een R-getal onder de 1 is altijd al een hele verbetering, toch kan het nog veel lager.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 20 april tot 4 mei. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 294 besmettingen zijn gemeld. Echter waren dat er in de eerste week al 167 en komen er volgens de dagelijkse cijfers van de afgelopen week nog eens 154 bij. Dat zouden dus 321besmettingen zijn in twee weken.

4 mei

De weekcijfers lopen tot 4 mei, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 7830 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat is dus een mooie daling vergeleken met de cijfers van gisteren. Daarmee lijkt nu ook de storing helemaal bijgetrokken te zijn. Het zijn er om precies te zijn 1395 minder dan gisteren.

Hier op Goeree-Overflakkee is helaas geen daling te zien. In 24 uur tijd zijn er namelijk 31 nieuwe besmettingen gemeld, dat zijn er weer 5 meer dan gisteren. Toen waren het er namelijk ook al 26. De cijfers op het eiland blijven dus relatief hoog. Daarnaast is er volgens het coronadashboard ook weer iemand opgenomen in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.