Geen nieuwe versoepelingen vanaf 11 mei

Foto: Image by Frank Magdelyns from Pixabay

De verdere versoepelingen rondom het coronavirus zouden vanaf 11 mei mogelijk ingaan. Dit gaat echter niet door vanwege de hoge cijfers.

Deze versoepelingen zouden gaan om het openen van sportscholen, dierentuinen en pretparken. Het laat echter wat langer op zich wachten. Het kabinet vindt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de ic’s nu nog te hoog. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Op zondag 2 mei zou het kabinet op het Catshuis bijeenkomen. Ze zouden daar overleggen over stapt twee van het openingsplan. Die bijeenkomst wordt echter verplaatst naar volgend weekend. Op dinsdag 11 mei volgt dan vooralsnog een persconferentie. De eerstvolgende datum waarop de versoepelingen kunnen ingaan is dan waarschijnlijk 18 mei. De persconferentie die voor maandag 3 mei gepland stond, gaat niet door.

Verschuivingen

Het is nog niet bekend wat de verschuivingen voor de rest van het stappenplan betekent. De derde stap stond gepland voor 26 mei, mits de cijfers het zouden toelaten. Vanaf dat moment zouden mensen weer 4 mensen thuis mogen ontvangen. Ook zou je weer binnen uit eten mogen bij horecagelegenheid, dus niet meer alleen op het terras.

Wel ziet het kabinet dat de coronacijfers ‘over een piek heen raken’. Toch is die daling nog niet genoeg voor de tweede stap van het openingsplan. Dat meldt minister Hugo de Jonge op Twitter. Hij zei vrijdag 30 april al dat het allerminst zeker was dat het kabinet zondag bijeen zou komen. Hij noemde de situatie in de ziekenhuizen ‘druk en zwaar’. Ook zei hij dat een Catshuisoverleg ‘niet zoveel zin heeft’ als het OMT geen ruimte voor versoepelingen ziet.

Eerste stap

Afgelopen week werd de eerste stap van het stappenplan gezet. Daarmee mochten terrassen weer open voor de horeca. Ook hoef je niet meer een afspraak te maken om een winkel in te mogen. En natuurlijk verdween de avondklok en mag je weer twee personen thuis ontvangen per dag.

Het OMT had het kabinet ‘met klem’ geadviseerd om ook met stap één nog even te wachten. De deskundigen wilden eerst meer zekerheid op basis van de coronacijfers. Na een iets verbeterde prognose van het OMT werd toch besloten de eerste stap te zetten.