167 Besmettingen in een week, vandaag slechts 4 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 20 tot 27 april.

Door Sam Fish 

Er zijn in de afgelopen week meer besmettingen bijgekomen. Tussen 20 en 27 april testten 55.097 mensen positief in de teststraten van de GGD. Een week eerder waren dat 53.981 positieve testuitslagen. Ook in de ziekenhuizen is deze week een kleine daling te zien. Deze week werden 1661 mensen opgenomen in het ziekenhuis, vorige week waren dat 1672 mensen. Een erg kleine daling, maar het is wel een daling. Het aantal patiënten dat is overgebracht naar een intensive care-afdeling is vrijwel gelijk gebleven. Met 174 overplaatsingen is dat er slechts 1 minder dan vorige week.

Er zijn deze week gelukkig ook weer minder sterfgevallen doorgegeven. Volgens de officiële cijfers zijn er tussen 20 en 27 april 129 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Een week eerder kwamen nog 146 mensen te overlijden.

Testen 

Er zijn meer mensen positief getest deze week, zoals hierboven al genoemd, maar er zijn wel minder testen afgenomen. Tussen 20 en 27 april brachten 487.294 mensen een bezoekje aan de teststraten. Een week eerder gingen nog 493.665 mensen daar langs. Minder testen, maar meer besmettingen, dat betekent dus dat het percentage positieve testen is gestegen. Die ging deze week van 10,1 naar 10,6 procent.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 1,05 van alle varianten samen. Vorige week lag dat gemiddelde R-getal nog op de 1,06. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 105 anderen besmetten met het coronavirus. Het R-getal is de afgelopen week dus minimaal gedaald.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 6 tot 20 april. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 264 besmettingen zijn gemeld. Echter waren dat er in de eerste week al 165 en komen er volgens de dagelijkse cijfers van de afgelopen week nog eens 167 bij. Dat zouden dus 332 besmettingen zijn in twee weken.

27 april

De weekcijfers lopen tot 27 april, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 5373 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat is dus een mooie daling vergeleken met de cijfers van de afgelopen tijd. Het zijn er om precies te zijn 873 minder dan gisteren. Dat valt in principe mee, maar eind vorige week zaten we maar net onder de 10.000 besmettingen, dus dit ziet er erg goed uit.

Hier op Goeree-Overflakkee is ook een bijzondere daling te zien. Zo zaten we de afgelopen dagen best hoog in het aantal besmettingen per dag. Maar voor vandaag worden er slechts 4 nieuwe besmettingen gemeld. Erg fijn natuurlijk!