OMT vroeg met klem te wachten met versoepelingen

Foto: Afbeelding van Daria Nepriakhina via Pixabay

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet ‘met klem’ om te wachten met de versoepelingen die dinsdag zijn aangekondigd.

Het OMT wilde juist wachten met versoepelen tot ‘de piek inderdaad achter ons ligt”. En dat is volgens de deskundigen ‘op basis van de huidige getallen’ nog onduidelijk. Misschien komen de versoepelingen dus te vroeg.

Dit is terug te vinden in het laatste nieuwe OMT-advies dat minister De Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ondanks de waarschuwingen heeft het kabinet besloten om volgende week al wat versoepelingen door te voeren. Zo verdwijnt de avondklok, mogen terrassen weer open en hoeft winkelen niet meer op afspraak. Ook komt er meer ruimte voor het hoger onderwijs.

Nabij de piek

Het OMT constateert wel ‘dat de epidemie zich op een plateau of nabij de piek bevindt’. Dat geldt ook voor het aantal ziekenhuis- en ic-opnames. Van een daling is echter nog geen sprake. “Alle indicatoren wijzen nog steeds op een situatie passend bij het risiconiveau ‘zeer ernstig.”

Vergeleken met een week geleden is het OMT wel iets minder somber over het effect van de versoepelingen. De timing daarvan ‘lijkt de hoogte en het tijdstip van de piek niet langer te beïnvloeden’. Waarschijnlijk drukt het wel ‘de snelheid waarmee de huidige golf zal gaan dalen’. Hoe later er versoepeld wordt, hoe sneller de druk op de zorg wordt verlicht.

Het OMT wijst er verder op dat de prognoses voorde korte termijn nog altijd onzeker zijn. Er hangt veel af van het naleven van de overgebleven maatregelen. Maar ook de vaccinatiesnelheid is belangrijk. En dan zijn er nog de vragen of de vaccins ook de transmissie van het virus tegengaan en of we voldoende raad weten met eventuele mutanten.

Versoepelingen

De versoepelingen werden op dinsdagavond 20 april aangekondigd. Dit gebeurde door demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. Een overzicht van alle versoepelingen is te vinden in dit artikel.