Vandaag 20 nieuwe besmettingen volgens RIVM

Foto: Image by Miroslava Chrienova from Pixabay

Het coronadashboard is aangevuld met de cijfers van zondag 18 april. Er is weer een kleine stijging.

Door Sam Fish

Zo zijn er voor heel Nederland in 24 uur tijd 8600 nieuwe besmettingen gemeld, dat zijn er net geen 300 meer dan gisteren. Een stijging in de cijfers dus en dat is best een verrassing op zondag. Normaal gesproken vallen de cijfers op zondag en maandag wat lager uit. Dat komt doordat niet alle zorgorganisaties cijfers doorgeven in het weekend. Dat wordt meestal op dinsdag weer rechtgetrokken. Maar vandaag dus een stijging.

Op het eiland is een minimale daling te zien. Hier zijn in 24 uur 20 nieuwe besmettingen gemeld, slechts één minder dan gisteren. Ook meldt het coronadashboard dat er iemand overleden is aan de gevolgen van het virus. Pas vrijdag weten we of dit iemand binnen zorgorganisatie CuraMare is. Zij publiceren op vrijdag hun coronakaart met een wekelijks overzicht van de situatie. Het kan natuurlijk ook iemand buiten de zorgorganisatie zijn. We wensen de nabestaanden in ieder geval enorm veel sterkte met dit verlies.

Versoepelingen ver weg

Tijdens de persconferentie op dinsdag 13 april werd gezegd dat de eerst mogelijke versoepelingen op z’n vroegst 28 april zouden ingaan. Dit zou rond 21 april bekeken worden. Demissionair Premier Rutte heeft er echter een hard hoofd in en ziet het met de huidige cijfers niet gebeuren. Hij laat weten dat er per week gekeken wordt naar de situatie, vooral die in het ziekenhuis. Zolang daar de druk nog te hoog is, is er vrijwel niets mogelijk qua versoepelingen.