De avondklok gaat vanaf vanavond een uur later in!

Foto: Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Vanaf vanavond, woensdagavond 31 maart, gaat de avondklok een uur later in. Door de zomertijd is hij verplaatst naar 22.00 uur.

De eindtijd voor de avondklok blijft wel gewoon 4.30 uur. Daarmee duurt de avondklok dus gewoon een uurtje korter. Winkels die levensmiddelen verkopen en afhaallocaties kunnen daarmee ook een uur langer doorgaan. Zij moeten om 21.45 uur sluiten. Het verschilt per locatie of ze ook echt langer openblijven.

Avondklok

De avondklok is ingevoerd om ervoor te zorgen dat mensen minder bij elkaar op bezoek gaan. Op die manier wordt het coronavirus minder snel verspreid. Ook worden jongeren op deze manier ontmoedigd om met vrienden op straat af te spreken in groepjes.

Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel. Mensen die zorg moeten verlenen mogen de straat op. Ook mensen met honden mogen nog even met de viervoeters naar buiten. En als je moet werken dan moet je een verklaring kunnen laten zien.

Boete

Op het overtreden van de avondklok staat een boete. Het zonder reden of verklaring op straat zijn na 22.00 uur kost je 95 euro. Toch zijn er nog aardig wat mensen die daar lak aan hebben. De politie deelde vorige week nog bijna 6500 avondklokboetes uit in het land.

Maatregelen

De avondklok is natuurlijk maar één van de vele coronamaatregelen. Alle maatregelen zijn verlengd tot en met 20 april. Dat is besloten door het oplopen van de cijfers en het toenemen van de druk op de zorg. Op 13 april is er opnieuw een persconferentie over de situatie en de maatregelen. Dan wordt er verteld wat de vervolgstappen gaan zijn.