GGD: Testrstraat is er niet voor school, festivals of uitjes

Archieffoto van een coronatest
Foto: PR GGD/Gemeente Goeree-Overflakkee

De GGD is niet plan van plan om mensen zonder coronaklachten te gaan testen voor een socialer leven. Dat zegt GGD-voorman André Rouvoet in Trouw.

Volgens Rouvoet is de GGD-capaciteit primair bedoeld voor de bestrijding van het virus. “De GGD is er voor de publieke gezondheid, daar ligt onze opdracht,” zegt hij. “Als er ergens uitbraken zijn, kunnen we risicogericht grootschalig testen. Ik waak ervoor dat we onze capaciteit gaan inzetten voor andere doelen dan de virusbestrijding.”

Sneltests

De roep om sneltests klinkt steeds luider. Een negatieve test zou tijdelijk toegang kunnen geven tot school, festival of voetbalstadion. Zo’n negatief testbewijs is alleen te verkrijgen via een testlocatie. Volgens Rouvoet zijn de teststraten van de GGD daarvoor niet bedoeld. Die zijn alleen voor mensen met klachten, stelt hij. “De taak om preventief te testen zonder aanvullende reden ligt primair bij het bedrijfsleven of onderwijs. Niet bij de GGD. Dat is zo met het kabinet besproken.”

Wel zegt hij voorstander te zijn van het gebruik van sneltests om de samenleving te openen. “Er zijn veel ideeën met miljoenen sneltests per maand die gericht zijn op het openen van de samenleving. Naar mijn mening komt dat nog niet snel genoeg van de grond. Iedereen wil weer open, daarvoor kan testen zonder klachten wél nuttig zijn. Ik zou zeggen: maak daar werk van,” aldus Rouvoet.