Binnenkort kun je jezelf thuis testen op het coronavirus

Foto: Afbeelding van Alexandra_Koch via Pixabay

Binnenkort kunnen de antigeensneltesten van de teststraten, ook thuis gebruikt worden. Zo kun je jezelf thuis testen op het coronavirus.

De thuistesten krijgen een korter stokje. Zo kan iedereen eenvoudig thuis of met begeleiding een test bij zichzelf afnemen. De zelftesten worden beschikbaar gesteld voor werkgevers en voor het onderwijs. Daarnaast zal het ook mogelijk worden om zelftesten in de supermarkt of bij de drogist te kopen. De verwachting is dat de eerste zelftesten in april op de markt komen.

Breed inzetbaar

Uiteraard moeten mensen met klachten zich direct laten testen. Maar ook voor mensen zonder klachten kan testen heel nuttig zijn. Soms hebben mensen het virus namelijk wel, maar voelen ze geen klachten. Dat heet a-symptomatisch. Daarom wordt er steeds meer preventief getest.

Hoewel een test altijd een momentopname is, kunnen de zelftesten er wel voor zorgen dat besmettingen eerder opgespoord worden. Ze kunnen dan eerder in isolatie gaan en dat verkleint de kans op verspreiding. “Zo kunnen we het virus de pas afsnijden,” zegt coronaminister Hugo de Jonge. “Om dat eenvoudig en laagdrempelig te maken, bieden we zo een nieuwe mogelijkheid. Niet de mensen naar de test, maar de test naar de mensen. We maken het daarom nu in Nederland mogelijk dat producenten van goede sneltesten, daar ook een zelftestversie van maken.”

Betrouwbaar

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat antigeensneltesten een goede betrouwbaarheid hebben. Ze zijn dan ook zeer geschikt als zelftest. Zelfafname vraagt wel een duidelijke instructie of begeleiding door een geschoold iemand. Ook wordt bij zelfafname een speciale verkorte swab – het wattenstaafje – gebruikt. Dat maakt het prettiger en veiliger om bij jezelf een monster af te nemen.