Mordena maakt aangepaste versie coronavaccin

Foto: Afbeelding van torstensimon via Pixabay

Vaccinproducent Moderna heeft een aangepaste versie gemaakt van het coronavaccin. Deze is specifiek gericht op de Zuid-Afrikaanse variant.

De fabrikant heeft een partij van het nieuwe vaccin naar de National Institutes of Health (NIH) verstuurd. Zo wordt er in Amerika een klinisch onderzoek gedaan met de vaccins. Als dat een succes is, kan het bedrijf een aanvraag doen bij de medische toezichthouders. De hoop is dan het vaccin op de markt te brengen.

Voorlopige cijfers

Op basis van voorlopige cijfers van het huidige vaccin, gaat Moderna er vanuit dat deze versie ook helpt tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Toch zijn in het onderzoek ernaar wat zorgen naar voren gekomen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat het bestaande vaccin minder lang beschermt tegen de Zuid-Afrikaanse coronavariant.

Het bedrijf meldt dat het ‘uit voorzorg’ daarom een strategie heeft uitgewerkt voor de nieuwe varianten. Aangepaste versies van het vaccin kunnen als tweede of derde prik worden toegediend. Moderna laat onderzoeken of een halve dosis daarvoor al genoeg is.

Productie opschroeven

Het bedrijf heeft verder bekend gemaakt dat ze de wereldwijde vaccinproductie willen opschroeven. Het doel is om voor 600 miljoen tot 700 miljoen doses te gaan. Het bedrijf onderzoekt of dat aantal door verbeteringen in het productieproces nog verder omhoog kan. Misschien zelfs tot 1 miljard doses.

In 2022 verwacht Moderna zeker 1,4 miljard doses te kunnen maken. Dat is op basis van prikken met 100 microgram vaccin. Als blijkt dat een dosis van 50 microgram voor de tweede prik genoeg is, kan Moderna zo’n 2 miljard doses produceren.