Non-food kramen willen terug de markten op

Foto: Afbeelding van Pexels via Pixabay

Marktkooplieden spannen een rechtszaak aan tegen de Staat. De verkopers van non-food kramen willen terug de markten op.

Het geding wordt aangespannen door branchevereniging Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel. Zij vertegenwoordigen zo’n 3000 marktkooplieden in Nederland. Ze eisen dat de overheid beter uitlegt waarom de verkoop van sokken en ijzerwaren meer risico op corona geeft, dan die van aardappelen en kaas. Wanneer het geding op de rol staat is nog niet bekend.

Aanleiding voor de rechtszaak is volgens de organisatie de persconferentie van afgelopen dinsdag. Daarin werd niets gezegd over versoepelingen op markten. “Wij snappen het niet meer,” schrijft secretaris Martie Bleeker van CVAH in een verklaring. “Laat hen maar eens uitleggen waarom non-food niet welkom is op de markt.

Helemaal klaar mee

“Wij kunnen aantonen dat de markt de veiligste supermarkt van Nederland is. Wij hebben aan alle gestelde veiligheidseisen voldaan. En zelfs nog meer dan dat,” schrijft Bleeker. “Nog steeds wordt het de helft van de marktondernemers onmogelijk gemaakt om te werken. Je kunt er lang of kort over praten, maar wij zijn er helemaal klaar mee.”

Bleeker hoopt de Staat via de rechter te dwingen om met bewijs te komen dat non-food kramen meer besmettingsgevaar oplevert. De organisatie betoogt daarnaast dat markten, net als supermarkten, een eenheid vormen. Het uitsluiten van non-foodkramen zou ook om die reden onterecht zijn.