De scholen mogen weer (deels) open, dit is hoe!

Foto: Afbeelding van Wokandapix via Pixabay

Goed nieuws voor middelbare scholieren en mbo’ers. Zij mogen vanaf maandag 1 maart weer (deels) naar school.

Alle leerlingen en studenten gaan minimaal één dag per week fysiek naar school. Dat kondigde demissionair premier Mark Rutte op dinsdagavond 23 februari aan tijdens een persconferentie. Hiermee wordt meer perspectief geboden aan jongeren. Fysiek onderwijs draagt tenslotte bij aan het welzijn en is beter voor de leerprestaties.

Volgens het OMT is het veilig en verantwoord om de deuren weer te openen. Dat geldt voor zowel de leerlingen, studenten én docenten. Maar uiteraard met de regel dat iedereen binnen de school anderhalve meter afstand houdt.

Belangrijk

Minister Slob van onderwijs is blij dat de leerlingen weer naar school kunnen. “Daar leren ze het beste,” zegt hij. “Bovendien is dit heel belangrijk voor het welzijn van jongeren. Nu kunnen ze elkaar weer ontmoeten buiten het scherm. Natuurlijk hoop ik dat ze snel weer vijf dagen met elkaar in de klas kunnen zitten. Maar we moeten nu eenmaal voorzichtig blijven. We moeten de kwetsbaren in de samenleving beschermen.”

“Er komt meer lucht voor de studenten in het mbo,” zegt minister Van Engelshoven. “Een eerste stap die hard nodig is. Naast de ruimte die er voor kwetsbare studenten, praktijkonderwijs en examens af was, kunnen studenten weer één dag in de week reguliere lessen volgen. Elkaar weer iets vaker kunnen ontmoeten is waardevol en belangrijk. Het verlicht de sombere situatie waar veel studenten in verkeren een klein beetje.”

Middelbare scholen

Scholieren in het voortgezet onderwijs krijgen minimaal één dag per week fysiek les. Als er meer dagen mogelijk zijn, dan wordt dat aangespoord. Scholen kunnen ervoor kiezen om op externe locaties les te geven. Denk aan sportzalen of een kerk. Als dezelfde voorzorgsmaatregelen maar worden gehanteerd als op school. Hierbij gelden de volgende uitgangspunten:

  • Scholen krijgen ruimte om maatwerk te leveren. Er is prioriteit voor examenleerlingen, leerlingen in een kwetsbare positie en praktijklessen. Verder volgen leerlingen afstandsonderwijs.
  • Scholen kunnen ervoor kiezen om leerlingen in vaste tweetallen te laten werken. Zij hoeven onderling dan geen afstand te houden. Op die manier kunnen meer leerlingen fysiek naar de les. Dit zal niet overal mogelijk zijn.
  • Iedereen die zich in de school verplaatst, houdt anderhalve meter afstand. Ook is een mondkapje verplicht als leerlingen niet op hun plek zitten.
  • Scholen houden gespreide pauzes en begin- en eindtijden aan. Ook moeten er vaste looproutes worden uitgezet.
  • Leerlingen moeten naar huis als ze klachten hebben. Als een leerling of leraar positief is getest, moeten leerlingen in quarantaine. Dit hoeft alleen als ze langer dan 15 minuten binnen anderhalve meter afstand zijn geweest.

Mbo-instellingen

Ook het mbo krijgt van 1 maart wat meer ademruimte, zij gaan gedeeltelijk open. Dat houdt in dat mbo-studenten één dag in de week naar school mogen voor fysiek les. Hierbij wordt de anderhalve meter afstand gehanteerd en de mondkapjesplicht blijft van toepassing. Ook voor mbo-opleidingen is er de mogelijkheid om alternatieve locaties te gebruiken voor onderwijsactiviteiten.

Zowel voor het mbo als het hoger onderwijs geldt vanaf 3 maart een uitzondering op de avondklok. Dit is alleen voor het volgen van praktijkonderwijs. Deze uitzondering gold al voor tentamens en examens.

Hoger onderwijs

Ook in het hoger onderwijs is er grote behoefte aan meer ruimte voor fysiek onderwijs. Het kabinet kijkt of dit in een volgende fase ook weer hervat kan worden. Hogescholen en universiteiten kunnen zich hier alvast op voorbereiden. Dat wordt aangegeven in het OMT-advies. Momenteel is het hoger onderwijs al open voor tentamens, praktijkonderwijs en extra begeleiding.