91 besmettingen in een week, vandaag 20 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 17 tot 23 februari.

Door Sam Fish

Er zijn in de afgelopen week aardig wat meer besmettingen bijgekomen dan een week eerder. Een meespelende rol daarin is natuurlijk dat deze week de testlocaties volledig open waren. Een week eerder waren die tijdelijk gesloten door het slechte weer. Zo zijn er deze week bijna 30.000 nieuwe besmettingen gemeld, om precies te zijn gaat het om 29.977 gevallen. Een week eerder waren dat er 25.229.

In de afgelopen week zijn er ook 1140 mensen in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Een week eerder waren dat er 1197, dat is dus een mooie daling. Die daling is echter niet te zien op de intensive care-afdelingen in het land. Daar zijn er namelijk 240 bijgekomen, vergeleken met 194 vorige week. Er zijn gelukkig wel iets minder sterfgevallen gemeld, namelijk 418 tegenover 423 een week eerder. Een minimale daling dus.

Testen

Er zijn deze week een stuk meer testen afgenomen dan tussen 10 en 16 februari. Dat heeft wederom te maken met het volledig open zijn van de teststraten deze week. Tussen 17 en 23 februari hebben 263.291 mensen een bezoekje gebracht aan de teststraat. Een week eerder waren dat er 190.188. Een groot verschil is wel dat het per

Testen kan tegenwoordig ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine.

De teststraat in Middelharnis is voortaan alleen ’s morgens open op werkdagen. Dit komt doordat de vraag naar testen is afgenomen. Mocht die vraag weer toenemen, dan gaat de teststraat ook gewoon weer vaker open.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Met de komst van de Britse variant zijn er twee R-getallen, aangezien die variant aanzienlijk besmettelijker is.

  • De oude variant heeft een reproductiegetal van 0,90 (vorige week 0,84)
  • De Britse variant heeft een reproductiegetal van 1,14 (vorige week 1,15)
  • Gemiddeld is het reproductiegetal 0,99 (vorige week 0,96)

Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 99 anderen besmetten met het coronavirus.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 10 tot 23 februari. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 146 besmettingen zijn gemeld. En het is voor het eerst dat de kaart ook klopt met de weekcijfers die zijn gemeld. In de eerste week van deze twee waren er namelijk 54 meldingen op het eiland. In de afgelopen week zijn daar nog eens 91 bijgekomen. Dat maakt samen 146.

En hoewel het fijn is dat de kaart eindelijk klopt met de dagelijkse cijfers, is het wel een grote stijging. Van 54 naar 91 besmettingen in een week is niet mals.

23 februari

De weekcijfers lopen tot 23 februari, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. En ook hier is een mooie daling te zien. In de afgelopen 24 uur zijn er 3846 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 355 minder dan gisteren. Hier op het eiland zijn de cijfers echter gestegen. In de afgelopen 24 uur zijn er namelijk 20 nieuwe besmettingen gemeld, dat zijn er 15 meer dan gisteren.