65 mensen overleden na inenting coronavaccin

Foto: Afbeelding van Pete Linforth via Pixabay

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 65 meldingen gekregen over een sterfgeval na inenting met het coronavaccin.

Volgens de organisatie gaat het om 55 ouderen van 80 jaar en ouder en 10 ouderen tussen de 65 en 79 jaar. “Allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege uiteenlopende ernstige onderliggende ziekte en/of hoge leeftijd. Zij overleden binnen 1 tot 26 dagen na de vaccinatie,” zegt Agnes Kant. Zij is epidemioloog en directrice bij Lareb.

Kant onderstreept dat overlijden niet betekent dat het is veroorzaakt door een bijwerking van het vaccin. “In Nederland overlijden per week gemiddeld 750 tot 800 mensen in verpleeghuizen en 2000 80-plussers. Dit heeft verschillende oorzaken. Hier kunnen natuurlijk ook mensen bij zitten die pasgeleden zijn gevaccineerd,” aldus Kant.

Onderliggende problemen

Volgens Kant lijken bij het merendeel de onderliggende gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring te zijn voor het overlijden. In een deel van de meldingen is er geen duidelijke verklaring voor het overlijden. En dus is ook de eventuele rol van het vaccin niet duidelijk.

Het beeld van de klachten en de onderliggende problemen na de vaccinatie is volgens Kant heel divers. “Bij sommigen kunnen bijwerkingen van het vaccin de kwetsbare gezondheid wel verslechterd hebben. Zij kregen in de dagen na vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen. Dnek aan koorts, misselijkheid en algemeen niet lekker voelen. Deze klachten zijn op zichzelf niet de oorzaak van het overlijden. Ze kunnen er echter wel aan bijgedragen hebben.”

Geen patroon

Lareb zegt geen patronen van klachten te zien die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan mensen kunnen zijn overleden. Volgens de organisatie zijn er tot nu toe 5068 meldingen van bijwerkingen binnengekomen. Daarvan kwamen 4716 meldingen na het vaccin van Pfizer/BioNTech.

Daarnaast ontving het centrum 288 meldingen over het vaccin van Moderna en één van AstraZeneca. Van 63 meldingen was het type vaccin niet ingevuld. Volgens Lareb heeft zo’n 0,5 tot 1 procent van de gevaccineerde last van bijwerkingen.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn, vermoeidheid en je niet lekker voelen. Ook reacties op de prikplek zijn vaak gemeld. Hierbij gaat het om pijn, zwelling en een warmtegevoel. Deze klachten staan ook aangegeven op de bijsluiters.

Bij de meeste mensen verlopen de klachten mild en gaan ze na een paar dagen over. Lareb ontving ook tientallen meldingen over heftige allergische reacties, zoals uitgebreide huiduitslag en zwellingen rond de ogen of keel. Het gaat om meldingen die tot en met 21 februari zijn binnengekomen en bekeken bij Lareb. Ze hebben betrekking op ongeveer 900.000 gegeven vaccins.