De kogel is door de kerk: Avondklok blijft van kracht!

Foto: Pixabay

Wie van plan was om na 21.00 uur feest te vieren op straat zal teleurgesteld zijn. De avondklok blijft voorlopig toch van kracht. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdagavond op de valreep bepaald.

De Nederlandse staat had een spoedappel ingesteld bij het gerechtshof Den Haag tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag van dinsdagmorgen waarin beslist is dat de avondklok moet vervallen. Dit was gevorderd door Stichting Viruswaarheid.nl.

De Staat heeft aan het gerechtshof gevraagd om de uitspraak van de voorzieningenrechter te schorsen in afwachting van de definitieve uitspraak in hoger beroep (een zogeheten schorsingsincident). Dat wil zeggen dat de Staat wil dat de avondklok gehandhaafd blijft totdat het Haagse gerechtshof een definitieve beslissing neemt over de vraag of de avondklok buiten werking gesteld moet worden.

Wraking

Het verzoek om het schorsingsincident werd dinsdagmiddag en -avond behandeld tijdens een fysieke zitting. Dat duurde extra lang door een wrakingsverzoek van de Stichting Viruswaarheid.nl. Die vond dat het hof vooringenomen was, maar de wrakingskamer wees dat af. De uitspraak van het hof kwam vlak voor 21.00 uur. Zodat iedereen nog op tijd naar huis kon.

Het spoedappel zelf wordt zo spoedig mogelijk op een ander moment behandeld.

Bron: Gerechtshof Den Haag