De niet-essentiële winkels mogen morgen op een kier

Foto: Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay

Morgen, woensdag 10 februari, is het zover. Dan mogen we officieel weer producten afhalen bij winkels. Aan de deur in ieder geval, we mogen niet naar binnen.

Door Hedwig Heeren

Uiteraard geldt ook hiervoor de avondklok. Dus tussen 21.00 en 4.30 uur mogen we geen producten afhalen. Hoe elke winkel hier invulling aan geeft is natuurlijk aan hen zelf. Dat verschilt per winkel. Wil je dus zeker weten wat mogelijk is bij een bepaalde winkel? Neem dan even contact met hen op. Dan weet je zeker of je daar terecht kunt met jouw wensen.

Producten worden nu veel online gekocht en thuisbezorgd, wat een grote druk legt op de pakketdiensten. Op deze manier zou je dus alsnog zelf je spullen kunnen ophalen en worden de pakketbezorgers ook weer een beetje ontzien.

Maatregelen 

Zoals bij alles zijn ook aan het ‘Click & Collect’ maatregelen verbonden. Die zetten we hieronder even op een rijtje.

  • Veilig afhalen: tijd afspreken en afstand houden – Bestellen en afhalen vindt plaats onder strikte voorwaarden. Zo wordt altijd anderhalve meter afstand gehouden onderling. Door vooraf het afhaalmoment af te spreken wordt drukte voorkomen.
  • Handhaving bij bestellen en afhalen – Met de detailhandel zijn afspraken gemaakt over (hygiëne)maatregelen in en om de winkel. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor de handhaving hiervan. Uiteindelijk kunnen BOA’s optreden als maatregelen niet worden nageleefd. Dit is afhankelijk van de gemeente zelf.
  • Thuis bestellen, na vier uur afhalen – Een bestelling moet minimaal vier uur voor het afhalen gedaan worden. Klanten kunnen dus niet voor de deur van de winkel iets bestellen en gelijk meenemen.
  • Niet direct ruilen – Het direct ter plekke ruilen van afgehaalde producten is niet toegestaan. Passen gebeurt thuis en ruilen kan volgens de voorwaarden van de winkelier.
  • Retourneren (terugbrengen) kan niet – Retourneren is onder de huidige voorwaarden niet toegestaan. Winkels kunnen eventueel besluiten de retourneertermijn te verlengen of retoursturen per post mogelijk te maken.
  • Ook voor contactberoepen – Als de winkelier een locatie met een winkelfunctie heeft, is het toegestaan om producten volgens click & collect te verkopen. Dit geldt ook voor contactberoepen als kappers of schoonheidsspecialisten. Zij mogen onder deze voorwaarden eveneens producten verkopen. Het uitoefenen van het contactberoep is nog steeds niet toegestaan.
  • Ook voor bouwmarkten en groothandels – Bouwmarkten worden gelijk gesteld aan andere niet-essentiële winkels. Er wordt dus een dagdeel van minimaal vier uur aangehouden tussen het bestellen en het afhalen van je bestelling. De uitzondering die al geldt voor groothandels (business-to-business) blijft bestaan.

Per winkel anders

Niet iedere ondernemer heeft besloten het zogenoemde click & collect te omarmen. Geen fysieke mogelijkheden om aan de voorwaarden te voldoen of een te gering ingeschatte opbrengst, kunnen redenen zijn om ervan af te zien. De sneeuw brengt bovendien ongemakken met zich mee die potentiële klanten alsnog over de streep kunnen trekken om zich niet op straat te wagen. Producten van niet-essentiële winkels kunnen worden besteld en vervolgens afgehaald op een afgesproken tijdstip. Hier moet overigens minstens 4 uur tussen zitten. Op die manier wil het kabinet ‘funshoppen’ tegengaan.

Wil je iets bestellen bij een winkel naar keuze? Doe dit via de weg die de winkel aanbiedt. Dat kan zijn webshop, telefonisch of via Facebook.