Avondklok wordt verlengd tot en met 2 maart

Foto: Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Op woensdagochtend 4.30 uur zou de lockdown in eerste instantie voorbij zijn. Echter is deze verlengd tot 2 maart. Maar wat gebeurt er toch met de avondklok?

De avondklok zou op hetzelfde moment afgelopen zijn. Daarover was echter nog geen besluit genomen. De avondklok was nog geen twee weken in gang, dus waren de resultaten nog niet duidelijk zichtbaar. Het afgelopen weekend heeft het kabinet haar hoofd gebogen over de kwestie.

Avondklok verlengd 

Met het verlengen van de lockdown is nu dus ook de avondklok verlengd tot en met twee maart. Dat houdt in dat deze voor nu afloopt op woensdag 3 maart om 4.30 uur. Houd er echter wel rekening mee dat ook de avondklok nog eens verlengd kan worden, mocht de lockdown in maart weer verlengd worden. Niets is zeker op dit moment.

Formulieren 

De avondklok houdt dus in dat je na 21.00 uur niet buiten mag zijn. Maar zoals op elke regel, gelden ook hiervoor uitzonderingen. Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is, of als je een goede reden hebt. In dit geval moet je een formulier ‘Eigen verklaring Avondklok’ bij je dragen. Moet je naar buiten voor je werk? Dan moet je ook een ‘Werkgeversverklaring’ kunnen tonen.

In sommige, specifieke gevallen is een formulier niet nodig. De Rijksoverheid stelt formulieren gratis beschikbaar op de website. Het is dan ook niet de bedoeling dat je zelf formulieren gaat maken. Als mensen toch zonder geldige reden naar buiten gaan, dan is hier beter tegen op te treden. De boete is 95 euro.

Toch naar buiten

Zoals gezegd zijn er uitzonderingen op de regel. Bij onderstaande gevallen mag je wel naar buiten tussen 21.00 en 4.30 uur.

  • Bij een calamiteit.
  • Als jij, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.
  • Als je van de werkgever voor werk naar buiten moet.
  • Als je naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.
  • Als je een aangelijnde hond uitlaat, dit doet je alleen.
  • Als je onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.
  • Als je onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.
  • Als je onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat je moet afleggen voor een opleiding op het MBO, HBO of WO en je kunt dit aantonen.
  • Als je onderweg bent omdat je bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heb je geen formulier nodig. In alle andere gevallen wel. Agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.