Je kunt nu direct testen na melding van CoronaMelder

Foto: Sam Fish

Gebruikers van de app CoronaMelder kunnen zich voortaan direct laten testen na het ontvangen van een melding.

De app op je telefoon waarschuwt als je extra kans hebt op een besmetting. Bijvoorbeeld als je minstens 15 minuten in de buurt bent geweest van iemand die positief getest is. Na zo’n waarschuwing was het belangrijk dat je in quarantaine zou gaan. Na vijf dagen kon je dan testen of je zelf ook besmet was met het virus.

Dat is nu dus veranderd. Je kunt nu direct een test aanvragen als je een melding hebt gekregen van de CoronaMelder.

Pauzefunctie

Ook komt de app nu met een pauzefunctie. Sommige mensen moeten hun telefoon achterlaten bij andere telefoons. Denk bijvoorbeeld aan scholieren die hem elk uur moeten inleveren voor de les. Maar ook als je telefoon in een kluisje moet. De app kan dan op pauze gezet worden en zal niet zoeken naar eventuele besmettingsmogelijkheden.

Uitbreiding

De uitbreiding van de app is een gevolg van de komst van de nieuwe coronavarianten. Zo zijn er inmiddels varianten uit Engeland, Zuid-Afrika en Brazilië. Door de aanpassing hoopt het ministerie van Volksgezondheid dat besmettingen eerder ontdekt worden.

Sinds de invoering van de CoronaMelder in oktober vorig jaar is de app al 4,5 miljoen keer gedownload. Ook zijn er al 100.000 tests uitgevoerd na een waarschuwing van de app.