Moet de CoronaMelder strenger voor Britse variant?

Foto: Sam Fish

De Britse variant van het coronavirus is aardig aan het rondgaan in Nederland. Daarom wordt er nu gekeken of de CoronaMelder strenger afgesteld moet worden.

Coronaminister Hugo de Jonge heeft vaak contact met een speciale commissie. Zij adviseren hem over de app. Dat team wijst hem erop dat de gemuteerde versie besmettelijker is dan eerdere varianten. “Hierdoor is waarschijnlijk een kortere periode van contact, of een grotere afstand, reeds genoeg om besmet te kunnen raken.”

Onderzoek

Het ministerie moet volgens de commissie uitzoeken of het verstandig is om sneller te gaan waarschuwen. Inmiddels hebben ruim 4,5 miljoen mensen de CoronaMelder geïnstalleerd. Zij krijgen op dit moment een waarschuwing als ze 15 minuten of langer binnen anderhalve meter zijn geweest van iemand die positief getest is.

Het lijkt de commissie verstandig om een onderzoek in te stellen. Ze willen weten of het aanpassen van de instellingen ook leidt tot het sneller vinden van besmette personen. Daarvoor zijn “verschillende vormen van praktijkonderzoek denkbaar”, zeggen ze. Ook ervaringen uit andere landen kunnen mogelijk inzichten geven.