Dinsdag mogelijk aankondiging afbouw lockdown?

Foto: Image by Frank Magdelyns from Pixabay

Er lijkt ineens wat licht aan het einde van de lockdown-tunnel te zien te zijn. Premier Rutte geeft dinsdag namelijk weer een persconferentie.

Die persconferentie stond al gepland, aangezien het een week voor het einde van de lockdown is. Daarbij zou er gemeld worden hoe het verder gaat. Nog langer in lockdown? Of gaan we misschien toch afbouwen? Dat laatste lijkt het geval te zijn.

Premier Mark Rutte hoopt dinsdag namelijk te kunnen vertellen welke maatregelen we kunnen gaan afbouwen. Daarbij heeft het onderwijs de hoogste prioriteit. De premier schaart zich daarmee achter minister Hoekstra. Die zei eerder al dat het raar moet lopen als de basisscholen niet op 8 februari weer open gaan.

Perspectief

“We snappen dat iedereen ongelofelijk snakt naar perspectief,” zegt Rutte. Daarom blijft het kabinet de komende dagen “kijken hoe we straks ons leven stap voor stap terug kunnen krijgen”. De premier zegt daar dinsdagavond op terug te willen komen tijdens de persconferentie. Dat doet hij, zoals altijd, met zorgminister Hugo de Jonge.

Onderwijs

Wat betreft de scholen houdt Rutte wel een slag om de arm. Het Outbreak Management Team (OMT) onderzoekt nog of kinderen de Britse variant meer verspreiden. De eerste resultaten stemmen volgens de premier hoopvol. Toch wil hij pas een besluit nemen als alle informatie binnen is.

Wel is het kabinet er volgens Rutte van meet af aan duidelijk over geweest dat het openen van de basisscholen voorop staat. Van de lagere scholen vindt hij het “misschien wel het ergst” dat ze dicht zijn. Hij erkent dat de strenge lockdown zwaar is voor de jongeren. Maar hij wijst erop dat ook de oudere generaties veel last hebben van de maatregelen.

Avondklok

De omstreden avondklok is vorige week pas ingegaan, maar heeft voor een hoop ellende gezorgd. Rellen, plunderingen en vernielingen met een schade waar je u tegen zegt. De avondklok staat dan ook bovenaan het lijstje van Rutte van maatregelen die het kabinet zo snel mogelijk wil schrappen. “Iedereen wil van dat ding af,” zegt hij.

De avondklok blijft in ieder geval nog tot en met 9 februari van kracht. Of het daarna wordt afgeschaft, blijft afhankelijk van de cijfers rondom de verspreiding van het virus.